Hlavní obsah

Nespočítám, kolik rukou se mi sápalo do kalhot, řekla novinářka napadená v Káhiře

Novinky,
Káhira
Aktualizováno

Novinářka francouzské televize France 3 Caroline Sinzová byla ve čtvrtek napadena v Káhiře skupinou mladíků, kteří ji sexuálně obtěžovali. Uvedl to server listu Le Monde. Je to už druhý podobný případ v tomto týdnu. Na sexuální obtěžování – tentokrát ze strany policie - se stěžovala i americká novinářka egyptského původu Mona Eltahawyová, které zlomili obě ruce.

Článek

Sinzová podle ČTK vypověděla, že na její štáb při natáčení demonstrace v centru města zaútočila skupina dospívajících mladíků. Ti ji i jejího kameramana fyzicky napadli a na čas je od sebe oddělili. Z ženy útočníci strhali šaty, hrubě ji osahávali a málem ji umačkali. Podle listu Guardian skončila na ulici skoro nahá. Útok viděl španělský fotograf Guillermo Cervera. Zaútočilo na ni asi sto mužů a křičeli na ni: „Američanko, špiónko!“.

"Byla jsem lynčována. Trvalo to tři čtvrtě hodiny, než se mi podařilo se vyprostit. Myslela jsem, že umřu," stěžovala si Sinzová, která se nakonec dostala zpátky do hotelu, kde se jí s pomocí pracovníků francouzské ambasády dostalo lékařské péče.

Američanku osahávali a zlomili jí ruce

Sexuálně obtěžována byla i známá americká novinářka egyptského původu Mona Eltahawyová. Během 12 hodin strávených ve vazbě byla také brutálně bita, má zlomený pravý loket a levé zápěstí. Levou ruku nemohla ani sevřít. Obě ruce má v sádře.

Podle listu The Guardain si také stěžovala, že ji osahávali na prsou a genitáliích: „Obklopilo mě jich pět nebo šest, sahali mi a tahali mě za prsa, hmatali mi do oblasti genitálií. Ani jsem nedokázala spočítat, kolik rukou se mi pokoušelo dostat do kalhot. Bylo to sexuální napadení, byla jsem natolik zneužita, že nemohu použít slovo obtěžování, napadli mě.“

Při výslechu měla také dvě hodiny zavázané oči.

Terči útoků se ale stávají i novináři mužského pohlaví. Španělský fotograf skončil v nemocnici poté, co byl napaden a okraden. Sebrali mu veškeré vybavení.

V nemocnici skončil i španělský fotograf Guillem Valle, kterého zbili policisté.

Reklama

Související články

Egypt je znovu na nohou, vláda nabídla demisi

Protesty v egyptském hlavním městě Káhiře nabyly po třech dnech svého trvání na intenzitě. Na centrálním náměstí se znovu v noci na úterý střetli demonstranti...

Výběr článků

Načítám