Hlavní obsah

Egypt je znovu na nohou, vláda nabídla demisi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Protesty v egyptském hlavním městě Káhiře nabyly po třech dnech svého trvání na intenzitě. Na centrálním náměstí se znovu v noci na úterý střetli demonstranti s bezpečnostními silami. Ve středu města byly večer tisíce nespokojených. Aktivisté vyzvali k novým masovým protestům, přechodná vláda nabídla svoji demisi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ulicích Káhiry to znovu vřeVideo: Reuters

 
Článek

„Je pro nás důležité tady být. Nechceme tuto armádu, která na nás útočí,“ řekl BBC jeden z protestujících. Demonstrace si od víkendu vyžádaly nejméně 26 mrtvých. Lékařské zdroje však hovoří o přinejmenším 33 obětech.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Protesty trvají od soboty.

Lidé protestují proti vojenské radě, která zemi po pádu režimu Husního Mubaraka řídí. Aktivisté hovoří o nové diktatuře. K nim se přidala se svojí zprávou i organizace Amnesty International, když uvedla, že armáda porušuje lidská práva, někdy víc než Mubarak.

„Eufórii z povstání vystřídal strach, že jeden represivní režim byl nahrazen jiným,“ uvedla Amnesty.

Prozatímní premiér Issám Šaraf v pondělí večer nabídl rezignaci všech ministrů, načež se na náměstí Tahrír sešlo na 20 000 lidí a stovky lidí tam zůstaly přes noc navzdory tomu, že policie nasadila slzný plyn a gumové projektily.

Nejvyšší armádní rada neoznámila, zda demisi vlády přijme, a podle BBC je v tomto ohledu rozpolcená.

Protesty v Káhiře, ale i v Alexandrii a dalších městech vypukly nově v sobotu v reakci na vládou představený návrh ústavních změn. Ten znemožňuje civilní dohled nad armádou a jejím rozpočtem. K tomu opozici rozlítil návrh armády, aby se prezidentské volby uskutečnily až koncem příštího roku, nebo počátkem roku 2013.

Demonstranti požadují volbu prezidenta hned po parlamentních volbách, jež začnou v pondělí.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Policisté zasahující v centru Káhiry

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám