Hlavní obsah

Izrael v případě útoku na Írán s masivními ztrátami nepočítá

Novinky, rei

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v očekávané zprávě potvrdila, co už avizoval list The Washington Post. Jaderní experti se domnívají, že aspekty íránského jaderného programu mají vojenský charakter. Zpráva ovšem výslovně neuvádí, že Írán vyvíjí jadernou bombu, i když to naznačuje. Komentátoři zjištění popisují za dosud nejzávažnější.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Diplomacie západních zemí tlačících na Írán, aby program zastavil, se ke zprávě zatím nevyjádřily, Írán ji odmítl jako propagandistickou.

Pětadvacetistránkový dokument byl sepsán umírněným a technickým stylem. Inspektoři nenapsali přímo, že Írán vyvíjí jadernou zbraň, jasně ale před tím varují.

Válka není žádný piknik, ale nemáme žádný scénář s 50 000 mrtvými nebo s 5000 mrtvými – a jestli zůstanou všichni ve svých domech, tak ani 500 mrtvými.
Ehud Barak, izraelský ministr obrany

Zmiňují se o tom, že íránský program se datuje do roku 2002, přičemž jejich obavy vyvolávají zejména utajované aktivity z let 2008 a 2009. Píší, že některé činnosti a zkoušky nesou charakter vývoje "výbušného jaderného zařízení" a ničeho jiného. Íránci pracují na vývoji detonátorů i komponent do jaderné hlavice a mají k dispozici veškeré know-how k výrobě jaderné zbraně i dost nízce obohaceného uranu, jak se uvádělo už dříve. [celá zpráva]

Agentura OSN za svými zjištěními stojí, pocházejí prý z množství zdrojů, mimo jiné i od samotných Íránců.

„Američané vykonstruovali stoh papírů a ředitel MAAE (Jukija Amano) o nich pořád mluví,“ prohlásil v reakci na zprávu íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, přičemž Amana nazval americkou loutkou. „Proč nemluvíte o jaderném programu Američanů a jejich spojenců?“ vzkázal mu na dálku.

Izraelci se obávají války

Západní diplomacie se ke zprávě MAAE zatím nevyjádřily. Mluvčí americké vlády pouze uvedla, že zpráva je detailní a obsažná a je třeba ji řádně prostudovat. To samé vzkázal mluvčí kanceláře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

V Izraeli se už před vydáním zprávy hovořilo hlasitěji o úderu na Írán, jehož prezident v minulosti opakovaně vyzval k vymazání židovského státu z mapy. Ministr obrany Ehud Barak v úterním vystoupení rozhlase odmítl černé scénáře novinových komentátorů. Poznamenal, že případný úder proti íránským zařízením a následný konflikt by si na izraelském území nevyžádal takové množství obětí, o jakém se píše.

Barak označil debatu za nepřiměřenou. „Když slyšíte, jak zkušený novinář tvrdí veřejnosti, že bychom mohli mít sto tisíc mrtvých, nebo jak přední noviny hlásají, že Izrael by mohl být zničen, říkám si: co se to děje,“ prohlásil ministr. „Válka není žádný piknik, ale nemáme žádný scénář s 50 000 mrtvými nebo s 5000 mrtvými – a jestli zůstanou všichni ve svých domech, tak ani 500 mrtvými."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám