Hlavní obsah

Boeingu selhal přední podvozek, pilot excelentně přistál na čumáku

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Piloti íránské letecké společnosti IranAir minulý týden předvedli svůj um, když v Teheránu bezpečně přistáli s Boeingem 727-200, kterému se nevysunul přední podvozek. Stroj skončil na ranveji na zadních kolech a přídi, přesto nikdo z 94 pasažérů a 19 členů posádky nebyl zraněn. Letadlo bylo na cestě z Moskvy, informovala íránská agentura FNA.

Článek

“Boeing 727 bezpečně přistál, přestože přední podvozek selhal,” stojí v prohlášení íránské státní letecké společnosti.

Let IR-742 mířil z moskevského Šereměťeva na teheránské Chomejního letiště. Když posádka zjistila, že nemá potvrzené vysunutí předního podvozku, zrušila přistávací manévr a zamířila na letiště Mehrabád. Tam provedla nízký přelet, který potvrdil, že podvozek není vysunut. Piloti tedy rozhodli, že přistanou bez podvozku přímo na přední části trupu letadla.

Když stroj úspěšně dosedl, byl evakuován. K žádnému zranění nedošlo.

V Íránu je to letos už druhý případ selhání podvozku při přistání. Nouzově přistát musel v červnu stroj společnosti Mahan Air, i tehdy se manévr obešel bez zranění.

Na Írán jsou uvaleny sankce v podobě obchodního embarga kvůli podezřelému jadernému programu islámské republiky. Z tohoto důvodu je íránská letecká flotila značně zastaralá a letecké společnosti obtížně získávají na své stroje náhradní díly.

Reklama

Výběr článků

Načítám