Hlavní obsah

USA varují Izrael, že se ocitá v izolaci

– Jeruzalém
Novinky, BBC,

Americký ministr obrany Leon Panetta varoval Izrael, že je na Blízkém východě stále více izolován. Podle něj by měl obnovit jednání s Palestinci i dosud dobré vztahy s Egyptem. Panetta to uvedl během své cesty do oblasti, napsala BBC.

Článek

„Je zcela jasné, že v dramatických časech na Blízkém východě, kde je tolik změn, není pro Izrael dobré, když se dostává do rostoucí izolace. A to se děje,“ řekl Panetta novinářům na palubě letadla ještě před přistáním.

Panetta se snaží dosáhnout při své cestě obnovení rozhovorů mezi Palestinou a Izraelem, protože Palestinci už jednostranně požádali v OSN o uznání samostatnosti. [celá zpráva]

Izrael, který palestinský krok odsoudil jako předčasný, předem uvedl, že se rozhovorům nebrání. Nemíní však splnit palestinskou podmínku, kterou je zastavení výstavby na okupovaných územích západního břehu Jordánu, která je v rozporu s mezinárodním právem a trnem v oku Palestinců.

Izrael minulý týden oznámil, že v okupovaném Východním Jeruzalému, který považuje za nedělitelný, vybuduje dalších 1100 bytů. [celá zpráva]

Panetta se setká jak s izraelskými představiteli, tak s palestinskými. USA jsou proti jednostrannému uznání Palestiny a snaží se najít východisko z krize. Vyzval Palestince k jednání: "Nejdůležitější věcí, co mohou udělat, je usednout k jednacímu stolu. Nemůžete dosáhnout míru na Blízkém východě pokusem o smeč v OSN."

Panetta uvedl, že Izrael má nad ostatními zeměmi v regionu vojenskou převahu, ale měl by ji využít k dosažení míru: „Pokud budou riskovat kvůli míru, tak jim budeme schopni zajistit bezpečnost, kterou potřebují, aby měli prostor pro nadějná vyjednávání.“

"Je tady ale otázka: Stačí si zachovat vojenskou převahu, když se izolujete na diplomatickém poli?" řekl. "Skutečné bezpečnosti lze dosáhnout jen tím, že se současně vyvíjí silné diplomatické úsilí a zajišťuje velká vojenská síla," zdůraznil  podle ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám