Hlavní obsah

Křesťané v Bagdádu terčem další série útoků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Křesťané obývající hlavní irácké město se ve středu stali terčem další série pumových a minometných útoků, které si vyžádaly nejméně pět mrtvých a 24 zraněných, uvedla BBC. Al-Káida v Iráku označila po nedávném útoku v kostele křesťany za legitimní cíl.

Článek

Ve středu bylo zasaženo šest oblastí Bagdádu, kde je křesťanská většina. „Dva minometné granáty a deset podomácku vyrobených bomb mělo za cíl domy křesťanů v různých čtvrtích Bagdádu,“ řekl anonymní zdroj agentuře AFP.

Podle iráckého ministerstva vnitra jsou útoky v jasné spojitosti s nedávným obsazením katedrály, kde bylo při útoku a následné operaci na záchranu rukojmí zabito 44 věřících, dva kněží a sedm policistů. [celá zpráva]

Útok na chrám provedla organizace Islámský stát v Iráku napojená na al-Káidu. Křesťané jsou podle ní legitimní cíl. [celá zpráva]

Chrám v úterý navštívil irácký premiér Núrí Málikí.

V Iráku zůstává na 600 000 křesťanů, jejich exodus ale pokračuje. Irák je ale vyzývá, aby zemi, kde žijí 2000 let, neopouštěli.

Reklama

Výběr článků

Načítám