Hlavní obsah

Největší věžní hodiny světa budou měřit islámský čas

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mekka

Ve většině muslimských zemí ve středu začal ramadán. V nejposvátnějším městě Mekka v Saúdské Arábii s úvodem postního měsíce připravují test největších věžních hodin na světě. Jejich ciferník je téměř šestkrát větší než ciferníky slavného Big Benu v Londýně a budou ukazovat islámský čas, jenž se má stát protipólem světového času.

Článek

Tříměsíční testovací provoz má být spuštěn během prvního týdne ramadánu. Hodiny jsou součástí sedmivěžového komplexu hotelů, obchodů a nejrůznějších úřadů, který vznikl u místní Velké mešity.

Saúdská Arábie chce, aby se mekkánský čas stal protipólem světového času (GMT). Muslimští duchovní k tomu podle ČTK dodali vědecké argumenty, když na konferenci v Dauhá před dvěma lety dokazovali, že skutečný časový středobod světa je právě Mekka.

Ciferník o průměru téměř 40 metrů bude vidět na vzdálenost více než 25 kilometrů, neboť bude na vrcholu téměř 600 metrů vysoké věže, tedy druhé nejvyšší budovy na světě. Velikostí více než pětkrát předčí londýnský Big Ben a je vyzdoben arabskými nápisy Alláhu akbar (Bůh je největší) a 98 milióny dílků skleněné mozaiky.

Pod ciferníkem má být v budoucnosti otevřena vyhlídka. Nad ním má být obří srpek měsíce ze zlata na 61 metrů vysoké spirále. Z něj bude k nebi směřovat patnáct paprsků. Hodiny včetně měsíce budou do výšky měřit 251 metrů.

Podle vlády hodiny navrhli němečtí a švýcarští designéři a projekt přišel na 800 miliónů dolarů (asi 15,2 miliardy korun). Sedmivěžový komplex staví společnost patřící příbuzným Usámy bin Ládina.

Reklama

Výběr článků

Načítám