Hlavní obsah

V Íránu zatkli exprezidentova vnuka

Teherán

V Teheránu v pondělí zatkli vnuka bývalého prezidenta Alího Akbara Hášemího Rafsandžáního, který v loňských prezidentských volbách podpořil opoziční kandidáty. Podle íránské opozice může zatčení Hasana Lahútího souviset s činností nejmladší z Rafsandžáního dcer a Lahútího matky Faízy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Třiadvacetiletý Lahútí žije v Londýně, kam odjel deset dní po loňských červnových volbách. Při návratu do Íránu byl zadržen na teheránském letišti, odkud ho policisté na základě zatykače odvezli do věznice Evín.

Íránští konzervativci, proti nimž směřují opoziční demonstrace, kritizovali Faízu Rafsandžáníovou z podílu na organizování nepokojů. Po znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda byla nakrátko zatčena.

Kritizován byl i její otec, který stál v čele Íránu v letech 1989 až 1997. Po volbách několikrát vystoupil ve prospěch opozice, podle níž byly prezidentské volby zmanipulovány a Ahmadínežád zvítězil díky podvodům.

Při povolebních protestech bylo zatčeno několik set lidí a víc než 100 z nich bylo postaveno před soud. Deset lidí bylo odsouzeno k trestům smrti. Vykonány byly dva rozsudky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám