Hlavní obsah

Izraelce před útokem na Írán brzy nezadržím, varoval prý Obama Číňany

– Jeruzalém
Novinky, rei

Americký prezident Barack Obama při své návštěvě Pekingu minulý měsíc údajně varoval hlavu čínského státu Chu Ťin-tchaa před váháním s podporou nových sankcí vůči Íránu. Podle izraelského deníku Ha’arec Obama řekl, že by nebylo v silách Spojených států Izraelce dlouho zadržovat od útoku na Írán.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Západ požaduje tvrdé sankce v případě, že se Írán nepodvolí jeho žádosti, aby spolupracoval na omezení svého jaderného programu.

S Obamovým varováním seznámili Ha’arec nejmenovaní vládní činitelé, které USA o průběhu prezidentovy návštěvy v Číně informovaly. Obama dal prý Ťin-tchaovi na srozuměnou, že USA by nebyly dlouho schopné zabránit izraelské odpovědi na íránskou hrozbu.

Odmítli i levnější ropu

Číňané podle Washingtonu vzkazu porozuměli, když se týden po pekingské schůzce připojili k odsouzení stupňování íránských nukleárních aktivit Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). V uplynulých týdnech se ovšem Čína vrátila k odmítavému stanovisku vůči sankcím.

Dokonce odmítla iniciativu Saúdské Arábie a USA, která by znamenala konec její závislosti na íránské ropě. Saúdská Arábie Pekingu nabídla dodávky stejného množství ropy jako z Íránu za levnější cenu. Čína dohodu, která by jí uvolnila ruce k souhlasu se sankcemi, odmítla.

Proti dalším sankcím vůči Íránu se stavělo též Rusko. Prezident Dmitrij Medvěděv dal ale na srozuměnou, že by je Moskva mohla připustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám