Hlavní obsah

Izrael bude ignorovat výzvu USA, aby zastavil budování osad

CNN, BBC, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Výzvu USA, aby zastavil plány na výstavbu dalších domů pro židovské osadníky ve východním Jeruzalémě, bude Izrael ignorovat. Vyplývá to z vyjádření jeho premiéra Benjamina Netanjahua.

Článek

“Nemůžeme akceptovat skutečnost, že Židé by nebyli oprávněni žít a kupovat domy kdekoli v Jeruzalémě,” citovala agentura AP jeho slova na nedělním jednání izraelské vlády.

Netanjahu podle ní dodal, že Izrael může v Jeruzalémě stavět kdekoli, nevznikne žádné omezení pro budování osad kdekoli v „jednotném Jeruzalémě“ a že izraelská svrchovanost nad celým Jeruzalémem je neoddiskutovatelná.

Izrael obsadil východní Jeruzalém ve válce v roce 1967, anektoval ho a vyhlásil celý Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město. Palestinci ale ve východním Jeruzalémě spatřují hlavní město svého budoucího státu. “Jestliže izraelský premiér bude pokračovat v osadnických aktivitách, podkope tím snahu oživit mírový proces,” reagoval palestinský vyjednavač Saíd Irikát.

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy na Izrael naléhá, aby výstavbu zastavil. O poslední americké žádosti informovali v neděli vysocí izraelští představitelé, kteří nechtěli být jmenováni.

Podle nich byl izraelský velvyslanec ve Washingtonu Michael Oren o víkendu povolán na americké ministerstvo zahraničí, kde mu bylo řečeno, že projekt, který podporuje americký byznysmen Irving Moskowitz, by se neměl uskutečnit.

Výběr článků

Načítám