Hlavní obsah

Největší cvičení v dějinách má Izraelce připravit i na soudný den

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

V Izraeli v neděli začalo největší cvičení v dějinách státu. Státní bezpečnostní aparát i běžné občany má připravit na řadu krizových scénářů od otevřené války přes akce teroristů a povstání po přírodní katastrofy. Cvičení Bod obratu 3 potrvá pět dní.

Článek

„Budeme nacvičovat scénář soudného dne se simultánními útoky proti Izraeli na všech frontách  různými způsoby,“ uvedl počátkem týdne mluvčí ministerstva obrany Šlomo Dror. Dodal, že ovšem naplnění takového scénáře je velmi nepravděpodobné.

Výcvik začal přehlídkou pro ministry v rámci jejich pravidelného nedělního zasedání. Od pondělka se do něj zapojí armáda, velení domácí fronty, policie a další vládní i složky a úřady. Má se prověřovat připravenost na každou hrozbu včetně občanských nepokojů, útoku konvenčními či biologickými a chemickými zbraněmi po přírodní katastrofu.

Válečné simulační scénáře počítají s ostřelováním Izraele raketami palestinského hnutí Hamás, libanonského Hizballáhu a raketami ze Sýrie. Navozují vystupňování konfliktu s radikály v pásmu Gazy, kde bylo nasazeno pozemní vojsko. Po 60 dnech bojů eskaluje napětí i na severu země a armáda musí povolat záložáky. Palestinci mají zároveň na území židovského státu provádět teroristické útoky a izraelští Arabové masivně stávkovat.

Foto: Fadi Arouri , Reuters

Cvičení počítá i se simulovaným povstáním izraelských Arabů.

V úterý se po celé zemi rozezní sirény, budou zataraseny cesty a lidé budou nacvičovat únik do krytů. Cvičení se tedy nezúčastní jen bezpečnostní složky, ale i celá řada dalších úřadů, přičemž se bude vyhodnocovat jejich spolupráce na všech úrovních. Má se prověřit i připravenost v případě přírodní katastrofy, ekologické hrozby, epidemie, či operačního výpadku.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se minulou neděli snažil uklidnit sousedské státy, že jde jen o pravidelné rutinní cvičení, které bylo naplánováno už před několika měsíci. Je to už třetí takové cvičení od války s Libanonem v létě 2006, při níž se na severu země ocitl pod palbou téměř milión Izraelců. „Druhá libanonská válka prokázala, že domácí fronta nebyla na konflikt připravena,“ řekl Dror.

Nynější cvičení následuje jen dva týdny po čtyřdenních manévrech letectva, které měly prověřit připravenost na nálety ze strany Sýrie a Íránu. Bylo to vůbec poprvé, co se Izrael cvičil proti útokům vedeným z islámských zemí více než 1000 kilometrů od jeho hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám