Hlavní obsah

Topolánek nebude EU doporučovat přerušení jednání s Izraelem

Právo, ČTK, Jiří Ovčáček (Jeruzalém)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Šéf Rady EU a český premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) nebude příští týden ministrům zahraničí EU doporučovat přerušení jednání Unie s Izraelem o akčním plánu. Topolánek také deklaroval, že nové izraelské vládě vedené Benjaminem Netanjahuem věří.

Článek

"Nebudu doporučovat přerušení jednání o akčním plánu, žádné sankce a restrikce,“ řekl Topolánek novinářům po jednání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem v jeho jeruzalémské rezidenci. "Opravdu věřím nové administrativě,“ doplnil na adresu Netanjahuovy vlády.

Podle Topolánka je i prezident Peres přesvědčen, že nový izraelský premiér Netanjahu svoji roli zvládne, i když "není jeho krevní skupinou".

"Diskuse se Šimonem Peresem jsou velmi filosofické,“ pochvaloval si pak Topolánek svůj páteční rozhovor, který byl tečkou v jeho programu v Izraeli. "Ty dva dny tady byly nesmírně poučné. Politici zde mají obrovskou vůli situaci řešit,“ zhodnotil Topolánek svůj pobyt v Izraeli a na území Palestinské samosprávy.

Podle Liebermana zahraničí politici nerozumí situaci Izraele

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, s nímž Topolábnek mluvil už ve čtvrtek, si ale v pátečním vydání listu Ha'arec postěžoval, že ani odstupující český premiér nerozumí situaci v zemi.

Lieberman řekl, že všichni zahraniční politici, s nimiž se nedávno setkal, včetně Topolánka, s ním v rozhovoru používaly termíny okupace, osady a osadníci. Podle něj ale všichni pomíjejí fakt, že jednání s Palestinci jsou na bodu mrazu navzdory úsilí minulých umírněných izraelských vlád. "Izrael dokázal své dobré úmysly i touhu uzavřít mír," řekl listu ministr, který byl podle české delegace na setkání s Topolánkem velmi mlčenlivý.

Naděje na jakýkoli posun v mírových rozhovorech je podle Liebermana jen tehdy, když se zajistí bezpečnost židovského státu a zlepší se hospodářská situace Palestinců. "Ekonomika, stabilita, bezpečnost. Mírový proces nemůžete zahájit z ničeho, musíte nejdříve vytvořit podmínky," prohlásil ministr.

Návrat Palestinců je vyloučen

Lieberman v rozhovoru odmítl zaujmout jasné stanovisko, zda je pro to, aby Palestinci získali vlastní stát. Přihlásil se pouze k Netanjahuovu výroku z minulosti, podle něhož Izrael nemá zájem vládnout nad jediným Palestincem.

Řekl také, že podmínka návratu palestinských uprchlíků do Izraele nemůže být součástí jednání o budoucnosti Palestinců. "Nehodlám diskutovat o právu na návrat jediného uprchlíka," upozornil. Návrat více než tří miliónů Palestinců z exilu by nynější převahu židovského obyvatelstva v Izraeli zvrátil ve prospěch Arabů.

Izrael podle něj nepodmiňuje rozhovory tím, aby druhá strana uznala židovský charakter Izraele, ale k jejich dalšímu pokroku je to nezbytné. "Nehodláme rozhovory mařit, ale každý, kdo si mír a dohodu přeje, si musí uvědomit, že bez uznání Izraele jako židovského státu toho nelze dosáhnout," řekl.

Izraelci zveřejní novou zahraniční politiku 18. května, kdy se poprvé setká Benjamin Netanjahu s americkým prezidentem Barackem Obamou v Bílém domě.

Lieberman stojí v čele strany ruských imigrantů Izrael je náš domov. Je znám kritikou minulých vlád za jejich ústupky vůči Palestincům. Nad otázkou, zda mu vadí, že je zejména v zahraničí považován za extremistického politika, se rozesmál a řekl: "Takže je mohu snadno překvapit."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám