Hlavní obsah

Kongres schválil americký rozpočet ve výši 1,3 biliónu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Obě komory amerického Kongresu schválily rozpočet vlády do konce září počítající s částkou 1,3 biliónu dolarů (26,9 biliónu korun). Díky dohodě republikánů a demokratů prošel v pátek návrh rozpočtu po Sněmovně reprezentantů i v Senátu. Už ho musí jen podepsat prezident Donald Trump. Zákonodárci se dohodli na poslední chvíli, neboť provizorní rozpočet měl vypršet o dnešní půlnoci.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol

Článek

Částka 1,3 biliónu dolarů podle agentury AP pokrývá zvýšení zbrojních výdajů i financování vnitrostátních rozvojových a infrastrukturních programů, nesplňuje ale v plné výši prezidentovy požadavky na stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Senátoři po půlnoci místního času schválili návrh hlasy politiků obou stran poměrem 65 ku 32. Bílý dům už ohlásil, že Trump zákon o rozpočtu podepíše.

Schválený návrh obsahuje i finance na zvýšení bezpečnosti na školách v reakci na nedávný floridský masakr. Po Trumpově iniciativě počítá rozpočet s výdaji na boj s narůstající drogovou závislostí na opioidech v lécích.

Na hraniční zeď je však vyčleněno pouze 1,57 miliardy dolarů, což je výrazně méně, než prezident žádal po Kongresu.

Ustoupili i demokraté, kteří původně požadovali výměnou za odblokování vládních výdajů vyřešit zákonem ochranu přistěhovalců bez dokladů, kteří do USA přišli jako děti. Na tom se politici obou stran neshodli.

Výběr článků

Načítám