Hlavní obsah

Guzmán ve vězení propadl depresím, nerozveselil ho ani dar dozorců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Jeden z nejmocnějších narkobaronů historie Joaquín „Prcek” Guzmán po návratu do jemu již dobře známého vězení s nejvyšší ostrahou v Mexiku propadl depresím. Ostraha se totiž zařídila tak, že má mistr útěků tentokrát minimální šanci dostat se na svobodu. Prckovi nezlepšilo náladu ani to, že mu dozorci při návratu darovali jeden výtisk Dona Quijota.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zveřejnila záběry ze zadržení drogového bosse Guzmána

Článek

„Když dorazil, byl depresivní a hrozně unavený. To bylo první, co mi řekl, když jsme se poprvé viděli. Byl vyčerpaný z toho, že byl neustále na útěku,” prozradil mexickému Rádiu Imagen šéf mexické vězeňské správy Eduardo Guerrero.

„Klasickou knihu Don Quijote jsme mu darovali, protože jsme toho názoru, že jde o výbornou knihu a že by měl (Guzmán) začít číst,” vysvětlil.

Od svého opětovného dopadení musel Guzmán z bezpečnostních důvodů už jedenáctkrát měnit celu a je momentálně nejstřeženějším vězněm v Mexiku. [celá zpráva].

Jídlo ochutnává pes

Nejde však jen o obavy, že by Guzmán utekl. Za roky své kriminální minulosti si přirozeně nadělal řadu nebezpečných nepřátel a vězeňská služba ho tak musí i chránit. Mezi mimořádná opatření patří například to, že musí vězeňské pokrmy před Prckem ochutnávat speciálně vycvičený pes.

„Policejní pes ochutnává jídlo, protože kdyby ho někdo otrávil, budeme za to zodpovědní,“ vysvětlil dále šéf mexické vězeňské správy Guerrero.

Největší riziko hrozí Joaquínu Guzmánovi ze strany spoluvězňů, dozorci ale musí dbát také na to, aby si Prcek nesáhl na život sám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Guzman - důmVideo: Reuters

Ochutnávání jídla není jediné, co mají psi střežící mexického drogového bosse na starosti. Byli také naučeni rozpoznávat pachy „známých firem“ mexického podsvětí. To pro případ, že by se v okolí pohyboval někdo, kdo by chtěl bývalému šéfovi obávaného kartelu Sinaloe pomoci na svobodu.

Guzmánovu celu, do níž nikdo nesmí, střeží čtyřiadvacet hodin denně příslušníci elitního komanda s kamerami na přílbách. Kamery mají kvůli obavám úřadů, že by se někdo z ostrahy mohl nechat zkorumpovat a vězně nechal utéct.

Na rozdíl od minulých případů už Prcek nesmí přijímat návštěvy, do vězení nemůže ani matka jeho dvou dcer.

Nejhledanějšího drogového mafiána dopadli Mexičané na začátku ledna po dramatické přestřelce v domě, kde se skrýval a odkud jim prchl podzemním tunelem.

Jednalo se už o jeho třetí dopadení od roku 2001, kdy na něj mexické, respektive americké úřady vydaly zatykač. [celá zpráva] Na svobodě byl Prcek od loňského července.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policejní operace, při níž byl zadržen nejhledanější mafián GuzmánVideo: Reuters

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Joaquín Guzmán na fotografii z vězení

Reklama

Výběr článků

Načítám