Hlavní obsah

Bez rukaviček: USA chtějí přinutit Apple, aby odblokoval telefon teroristy

Aktualizováno

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo k federálnímu soudu žádost, aby přinutil společnost Apple k odblokování dat v telefonu jednoho z pachatelů prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu. O přístup k telefonu firmu nejprve požádala FBI, Apple ale odmítl vyšetřovatelům vyhovět, argumentuje ochranou osobních údajů.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

FBI obvinila Apple, že upřednostňuje své vztahy s veřejností před vyšetřováním terorismu. Podáním soudní žádosti se pak podle britského deníku The Guardian, znatelně vyostřují spory mezi technologickým gigantem a americkými úřady.

„Rozhodnutí Applu nevyhovět navzdory tomu, že je to technicky proveditelné, je založené na jeho starosti o obchodní model (firmy) a marketingové strategii ve vztahu k veřejnosti,“ uvádí se v podání amerického ministerstva spravedlnosti k federálnímu soudu. Jednání je naplánované na 22. března.

Firma odmítla vyhovět žádosti FBI a nevyslyšela ani předchozí nařízení soudu nižší instance, který společnosti nařídil, aby vyšetřovatelům vyšla vstříc.

Ve sporu jde o to, že Apple v nejnovějších verzích iPhonu používá šifrovací techniku, kterou nedokáže prolomit ani Apple. FBI sice nechce, aby firma své šifrování narušila, ale požaduje, aby zablokovala opatření, které brání v opakovaných pokusech o uhádnutí přístupového kódu do telefonu.

Apple by tak měl v případě kladného soudního rozhodnutí vypnout funkci automatického mazání dat. Ta se aktivuje po deseti neúspěšných pokusech o zadání přístupového hesla.

Deset tisíc možností

Předpokládá se, že Syed Farook měl ve svém iPhonu 5C čtyřciferné heslo. To znamená, že existuje deset tisíc možných kombinací.

FBI doufá, že v telefonu najde informace, které by objasnily případ prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu. Farook byl jedním ze dvou radikálů, kteří tam postříleli 14 lidí.

Apple už ve sporu s úřady podpořilo několik velkých amerických technologických firem. Mimo jiné Jack Dorsey, šéf společnosti Twitter. Sociální síť Facebook pak ve čtvrtek uvedla, že „požadavky (FBI) mohou vytvořit hrozivý precedens a mohou sabotovat snahu firem o zajištění bezpečnosti jejich výrobků“. Podporu boji Applu s úřady vyjádřil i šéf Googlu Sundar Pichai.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám