Hlavní obsah

Proti terorismu je třeba aktivovat spící struktury, řekl Zeman v OSN

New York
Aktualizováno

K vytvoření široké mezinárodní koalice a k ustavení zvláštních sil proti terorismu vyzval v úterý na půdě Valného shromáždění OSN český prezident Miloš Zeman. Mimo jiné prohlásil, že terorismus se po světě šíří jako rakovina a nelze s ním bojovat konvenčními způsoby. Potřeba jsou prý malé vojenské jednotky, které by „eliminovaly” teroristické vůdce.

Foto: ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman na Valném shromáždění OSN

Článek

Demokratický svět podle Zemana svazuje hned několik bludů. Přitom „terorismus se šíří jako rakovina“ a „narůstá počet tzv. zhroucených států“. Český prezident podotkl, že to jasně dokazují časté zprávy o krutostech, vraždách i ničení historických památek, jakými jsou ty v syrské Palmýře.

„Nelze popřít, že tento proces sílí,“ podotkl Zeman a dodal, že nejde jen o Islámský stát, ale také o další radikální organizace jako Fronta An-Nusra, Tálibán, Boko Haram a Muslimské bratrstvo, které navíc možná mnohé ostatní extremistické organizace zastřešuje.

Připomněl neúspěch v Iráku

Zeman tedy navrhl, aby se svět společně terorismu postavil, protože „jednostranné akce jako Irák byly tvrdě kritizovány a byly zcela neúspěšné“.

Iluzí by však podle něj bylo chtít bojovat jako doposud. „Žádné tanky, žádná pěchota, žádné dělostřelectvo,“ poznamenal český prezident, podle něhož je třeba „aktivovat spící struktury“ – tedy „malé vojenské jednotky vybavené bezpilotními stroji, helikoptérami, a spolupracující s tajnými službami“. Takové síly, které Zeman přirovnal k „menším sborům modrých přileb“, by „eliminovaly vůdce teroristických organizací, nervová centra těchto organizací“, aniž by došlo na okupaci území nějakého státu.

Prezident Zeman poznamenal, že jeho návrh možná nyní zní jako nerealistický. Připomněl však, že všech pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN má s terorismem své zkušenosti. USA prožily 11. září, Rusko zažilo útoky v Beslanu a Volgogradu, Evropa výbuchy v Madridu či Londýně, a tak dále. Zeman proto věří, že Radou bezpečnosti OSN nakonec projde rezoluce v tom duchu, jak ji navrhuje.

Český prezident si je „jakožto historický optimista” jistý, že když ještě ne příští rok, pak za dva roky bude evidentní, že jeho návrh je nutné uskutečnit.

Upozornil přitom na to, že mezinárodní společenství se v nedávné době už dokázalo spojit a společné hrozbě se postavit, a to proti somálským pirátům.

Anketa

Souhlasíte s návrhem prezidenta Zemana zřídit mezinárodní protiteroristické jednotky?
Ano
97,7 %
Ne
1,8 %
Nevím
0,5 %
Celkem hlasovalo 6308 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám