Hlavní obsah

Papež poděkoval Castrovi za omilostnění vězňů, disidentky za ním nesměly

Havana
Aktualizováno

Papež František se v neděli po setkání se bývalým komunistickým vůdcem Kuby Fidelem Castrem sešel i s jeho mladším bratrem, nynějším prezidentem Raúlem. Papež po setkání vedl večerní bohoslužbu v havanské katedrále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František se sešel s Fidelem i Raúlem CastrovýmiVideo: Reuters

 
Článek

František podle agentury AP kubánskému prezidentovi poděkoval za sobotní uvítání na havanském letišti a za omilostnění 3522 vězňů odsouzených za méně závažné přečiny.

„V první řadě bych vám chtěl poděkovat za vřelost přijetí,” citovala AP ze záznamu rozhovoru před soukromým setkáním papeže a kubánského vůdce. „Také vám chci poděkovat za milosti,” dodal František.

Pozvané disidentky za papežem nesměly

Nešpor se nemohly účastnit dvě významné disidentky, Miriam Leivaová a Martha Beatriz Roqueová, které na bohoslužbu pozvali zástupci Vatikánu v Havaně. Ženy tvrdí, že každou zvlášť zadrželi příslušníci bezpečnostních složek dříve, než se stačily dostat do katedrály. Agentuře Reuters řekly, že jim bylo už druhý den po sobě zabráněno vidět Františka.

„Úřady mi sdělily, že mi nebude povoleno navštívit jakoukoli akci související s papežem Františkem,” řekla Leivaová.

Foto: Alex Castro/AIN/Handout, Reuters

Setkání papeže Františka s Fidelem Castrem

Podle disidentské Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření byla podobně znemožněna návštěva papežských akcí odhadem padesátce disidentů. Většina z nich byla po několika hodinách opět propuštěna, ale podle disidentské organizace Kubánský vlastenecký svaz (UNPACU) čtyři byli i v neděli večer stále za mřížemi.

Roqueová byla jedinou ženou ze skupiny 75 disidentů, kteří byli pozatýkáni během takzvaného Černého jara v roce 2003. Propuštěni byli v letech 2010 a 2011 po naléhání církve. Leivaová byla členkou opozičního hnutí Dámy v bílém.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám