Hlavní obsah

Kanada přidala na sankční seznam Gazprom i Noční vlky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanada v pondělí rozšířila své protiruské sankce. Na seznam přibyly energetické firmy včetně Gazpromu, ale i proputinovský motorkářský klub Noční vlci. Ruská strana nové sankce odmítla jako kontraproduktivní.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Noční vlci se svým šéfem Alexandrem Zaldostanovem alias Chirurgem (vpředu).

Článek

Kromě Gazpromu rozšířili Kanaďané sankce na firmy Gazprom Něfť, Transněfť a Surgutněftěgas. Šéf klubu Noční vlci Alexandr Zaldostanov se na sankčním seznamu ocitl už dříve, nyní na něj byl připsán celý jeho klub nebo také tři předáci protievropského Euroasijského svazu mládeže.

Současně Ottawa zavedla zákaz výměny zboží s Krymem, který během nepokojů na Ukrajině Rusko loni po vojenské akci anektovalo.

Ruská strana nové sankce odmítla. Mluvčí ambasády v Ottawě Kirill Kalinin uvedl, že „ničí předivo rusko-kanadských vztahů“. Kromě toho prohlásil, že vláda konzervativního premiéra Stephena Harpera si takto chce jen zajistit přízeň voličů. Kanada by se podle něj měla vrátit k „selskému rozumu, pragmatismu a diplomacii“.

Ministerský předseda Harper ohlásil, že sankce byly rozšířeny po dohodě s mezinárodními partnery a jejím účelem je přinutit Rusko dodržovat minskou dohodu o příměří na Ukrajině.

Západní země od loňského jara několikrát protiruské sankce rozšířily, přičemž Rusko přišlo s protikroky. Moskva už loni v srpnu uvalila roční zákaz dovozu vybraných zemědělských produktů z množství zemí včetně ČR a Kanady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám