Hlavní obsah

Další zbraně a vojáci v Evropě mají uklidnit spojence, tvrdí zdroj z americké exekutivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní informace listu New York Times o záměru USA rozmístit ve východní Evropě vojáky včetně tanků a dalších těžkých zbraní nepřímo potvrdil agentuře Reuters nejmenovaný vysoký představitel Spojených států. Američané prý tímto krokem chtějí uklidnit spojence, které znervóznila ruská intervence na východě Ukrajiny.

Foto: Reuters

Američtí vojáci u tanku Abrams (ilustrační foto)

Článek

Vysoký představitel, který si přál zůstat v anonymitě, odmítl podle Reuters zprávu amerického deníku, který se odvolával na americké a spojenecké zdroje, podrobně komentovat.

The New York Times tvrdí, že návrh na rozmístění uvedených zbraní má schválit americký ministr obrany Ash Carter a Bílý dům před nadcházející bruselskou schůzkou ministrů obrany NATO. Mělo by se jednat až o 5000 vojáků, tanky, bojová vozidla a další těžké zbraně.

Nic nebylo rozhodnuto, tvrdí ministerstvo obrany

Mluvčí Pentagonu Steve Warren zdůraznil, že v této otázce nebylo zatím nic rozhodnuto. „Armáda USA v posledních letech rozšířila rozmísťování zařízení pro výcvik s našimi spojenci v NATO a partnery. Armáda dále zvažuje nejlepší místo k umístění tohoto materiálu na základě konzultací se spojenci," řekl agentuře Reuters mluvčí.

Schválení návrhu by podle The New York Times znamenalo první rozmístění amerických těžkých zbraní v nových východoevropských členských zemích NATO od konce studené války.

The New York Times v sobotu napsal, že Pentagon navrhuje rozmístit v každé pobaltské zemi - Litvě, Lotyšsku a Estonsku výzbroj pro případných asi 150 vojáků. Výzbroj pro zhruba 750 vojáků by měla být nově připravena v každé z vytipovaných východoevropských zemí, a to v Polsku, Rumunsku, Bulharsku a možná i Maďarsku. [celá zpráva]

Záměr USA podle listu nepočítá s trvalým rozmístěním amerických vojáků v Pobaltí, jak představitelé těchto zemí nedávno žádali. Pobaltské státy však nyní vítají alespoň zvažovanou vojenskou výzbroj. „Když se něco stane, nemůžeme na další výzbroj čekat dny či týdny," vysvětlil americkému deníku vysoký představitel Lotyšska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám