Hlavní obsah

Pozveme Kima do USA, navrhoval bývalý velvyslanec v Jižní Koreji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý velvyslanec USA v Jižní Koreji Donald Gregg svého času navrhl, aby byl nynější severokorejský vůdce Kim Čong-un pozván do Spojených států na „poznávací cestu”. Bylo to ještě v době, kdy byl stále u moci Kimův otec Kim Čong-il, který zemřel až koncem roku 2011. Jeho nápad ale Američané zamítli. Podle Gregga to však byla velká chyba, uvedla agentura AP.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Gregg v pátek řekl, že se kvůli tomu obrátil na nynějšího viceprezidenta Joea Bidena, který tehdy působil v Senátu. Vysvětloval mu, že mladý Kim by měl být pozván, protože se mu dostalo vzdělání v zahraničí, uměl trochu anglicky a v budoucnosti se měl dostat k moci na celá desetiletí.

Podle Gregga byl ale jeho nápad smeten ze stolu z obav, co by si o tom pomysleli republikáni. Diplomat si myslí, že by přitom návštěva USA mohla Kima hluboce ovlivnit natolik, že by to prospělo vztahům mezi oběma zeměmi.

Gregg, který ostře kritizuje americkou politiku vedenou vůči Severní Koreji za nynějšího prezidenta Baracka Obamy i jeho předchůdce George Bushe, řekl, že dostal odpověď, že by případné jednání Kima s nejvyššími americkými představiteli bylo jakousi odměnou za špatné chování.

Gregg tvrdí, že Obama nikdy neměl u sebe nikoho, kdo by skutečně rozuměl tomu, co se děje v Severní Koreji, a že nebylo učiněno nic pro to, aby se vztahy mezi oběma stranami zase zlepšily. Přitom by Kim údajně chtěl s USA jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám