Hlavní obsah

Američtí výsadkáři na Ukrajinu vyrazí, Washington plán jen pozdržel

Americká armáda dál počítá s vysláním svých výsadkářů na Ukrajinu, kde by měli pomáhat s výcvikem jednotek dobrovolníků. Mise měla původně začít už v březnu, Pentagon ji ale pozdržel, aby tak nepodkopal křehké příměří, které na východě Ukrajiny zavládlo po dohodách uzavřených v běloruském Minsku. Uvedl to americký list Stars and Stripes vydávaný pro vojáky USA.

Foto: Profimedia.cz

Výsadkáři ze 173. brigády by měli vyrazit na Ukrajinu koncem dubna

Článek

Na Ukrajinu by mělo vyrazit zhruba 290 amerických výsadkářů ze 173. brigády „Nebeských vojáků“ (Sky Soldiers), kteří jsou v současné době na základně v italském městě Vicenza. Na západě Ukrajiny by měli cvičit tři prapory tamní národní gardy.

„S tím, jak se situace na Ukrajině vyvíjí…, jsme se rozhodli tuto akci určitým způsobem přehodnotit. Padlo (ale) rozhodnutí, že tento výcvik je dobrý nápad,“ citoval list Stars and Stripes mluvčího Pentagonu Steva Warrena. „Přehodnocení“ podle jeho slov znamenalo posunutí termínu vyslání vojáků na Ukrajinu.

Není jasné, kdy přesně by američtí výsadkáři měli na Ukrajinu vyrazit, podle Warrena nejspíš koncem dubna.

Foto: Profimedia.cz

Velitel amerických pozemních jednotek v Evropě Ben Hodges

Velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges prohlásil, že by výsadkáři měli pomáhat s tréninkem potřebným pro přežití v dělostřelecké palbě, při ochraně infrastruktury, cvičit zdravotníky a školit je v tzv. „elektronickém boji“.

Při otázce, zda vyslání vojáků, byť se zpožděním, nemůže zmařit mírové úsilí zahájené minskými dohodami uzavřenými v únoru, Hodges odpověděl, že „začátek výcviku v žádném případě nebude znamenat, že (mírové dohody) selhaly“.

K vyhodnocení výsledků dohod z běloruského Minsku by se měli příští týden sejít zástupci tzv. Normandské čtyřky, tedy Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny. Jednání by se mělo odehrát v Paříži, uvedla v pátek ruská agentura TASS.

S výcvikem ukrajinských jednotek na Ukrajině už pomáhají Britové. [celá zpráva]

Příměří mezi proruskými povstalci a armádou začalo platit od 15. února. Obě strany se ale nezájem obviňují z jeho porušování. Od pátku do sobotního rána podle ukrajinské armády zemřeli dva vojáci. [celá zpráva]

Za necelý rok bojů na východě země zemřelo přes šest tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám