Hlavní obsah

Kácení deštného pralesa v Brazílii zpomalilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Brazílie ve středu ohlásila zpomalení tempa masivního kácení deštného pralesa, který je považován za jeden z nejohroženějších pralesních ekosystémů planety. Kácení se oproti loňsku snížilo o 12 procent a jeho objem je druhý nejmenší za poslední čtvrtstoletí.

Foto: Reuters

Deštný les

Článek

Podle ministryně životního prostředí Izabelly Teixeirové bylo mezi loňským srpnem a letošním červencem vykáceno 4848 čtverečních kilometrů pralesa, zatímco v předchozím dvanáctiměsíčním období to bylo 5891 čtverečních kilometrů. Nejmenší objem vykáceného lesa zaznamenaly úřady v roce 2012, kdy zmizelo pod rukama dřevorubců 4571 čtverečních kilometrů lesa.

Atlantický deštný prales je považován za jeden z druhově nejbohatších. Dosud ho zmizelo již asi 90 procent. V současnosti existuje v Brazílii už jen 8,5 procenta souvislých ploch Atlantického pralesa nad 300 hektarů. Od roku 1988 brazilské úřady monitorují stav zalesnění s pomocí satelitů.

Podle agentury AP je informace brazilské ministryně překvapením, protože mnoho ochránců životního prostředí naopak varovalo před rostoucími objemy kácení. Místní zemědělci si tak připravují půdu pro pastvu dobytka a pěstování sóji. Teixeirová ale trvá na svém, i když upozorňuje, že navzdory snižování tempa mýcení problém odlesňování trvá.

Reklama

Výběr článků

Načítám