Hlavní obsah

Porošenko žádá po USA pomoc proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v Kongresu USA apeloval na solidaritu Spojených států i dalších zemí se svou vlastí. Řekl, že Ukrajina bojuje s ruskou agresí a usiluje o svobodu a demokracii a neměla by zůstat sama. Američany zároveň žádal o pomoc ukrajinské armádě a také o zvláštní spojenecký status pro jeho zemi.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Petro Porošenko během projevu v Kongresu

Článek

"Vyzývám vás, nenechte Ukrajinu samotnou," řekl Porošenko. Žádal jak pomoc pro ukrajinskou armádu, tak udělení zvláštního spojeneckého postavení, umožňujícího bližší spolupráci s USA, včetně dodávek moderních zbraní a poskytování citlivých zpravodajských informací.

USA ale Ukrajině podle zdrojů z Bílého domu odmítají zbraně poskytnout.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Agrese proti jedné demokratické zemi je agresí proti všem," prohlásil Porošenko. Zdůraznil, že iluze skončily 17. července, kdy podle něj ruská raketa vypálená separatisty na východní Ukrajině sestřelila malajsijské letadlo a 298 lidí zahynulo. "Šlo o chladnokrevnou vraždu," dodal.

"Ekonomické sankce jsou také důležité. Pomáhají rozlišit, kde je dobro a zlo," upozornil ukrajinský prezident, jehož projev mnohokrát přerušil potlesk amerických zákonodárců.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po projevu v americkém Kongresu

USA dají zemi 1,1 miliardy

Američané přislíbili zemi pomoc 53 miliónů dolarů, což je v přepočtu 1,1 miliardy korun. Většinu peněz dostane armáda. Dar oznámí prezident Barack Obama právě u příležitosti Porošenkovy návštěvy v USA.

Ze zmíněné sumy podle nejmenovaného vysokého představitele Obamovy administrativy půjde 46 miliónů dolarů na posílení ukrajinské bezpečnosti a zbývajících sedm miliónů dolarů je vyhrazeno na humanitární potřeby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám