Hlavní obsah

Mohl jsem bin Ládina zabít, řekl Clinton 11. září jen pár hodin před útoky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Spojených států Bill Clinton hovořil jen pár hodin před teroristickými útoky v USA 11. září 2001 o jejich strůjci Usámovi bin Ládinovi. Clinton v projevu na podnikatelském fóru v Melbourne řekl, že měl tu možnost dát bin Ládina zabít, ale neudělal to s ohledem na riziko zabití civilistů. Kazetový záznam z vystoupení nyní zveřejnila televize Sky News.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Někdejší americký prezident Bill Clinton

Článek

„Říkám jen, že kdybych byl Usámou bin Ládinem... Je to chytrý chlap, hodně jsem se o něm napřemýšlel,“ řekl Clinton, když se debata stočila k tématu mezinárodního terorismu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Málem jsem ho dostal. Mohl jsem ho zabít, ale to bych musel zničit malé město v Afghánistánu, které se jmenuje Kandahár, a zabít 300 nevinných žen a dětí. A to bych pak nebyl o nic lepší než on, takže jsem to neudělal,“ prohlásil dál exprezident, jehož slova si tehdy natočil bývalý předseda australské Liberální strany Michael Kroger.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Jen o pár hodin později narazil první unesený Boeing 767 do mrakodrapu Světového obchodního centra v New Yorku a o 18 minut později následoval náraz druhého letadla. Další stroje spadly u Pentagonu a v Pensylvánii. Při útocích přišlo o život více než 3000 lidí.

Útok opakovaně odložili

Bin Ládina Američané podezřívali z bombových útoků proti americkým ambasádám v Tanzanii a Keni. Clinton hovořil o navrhovaném úderu v prosinci 1998. Američané měli informace, že se bin Ládin skrývá v sídle guvernéra Kandaháru.

To, že Bílý dům zvažoval útok, zmiňovala už v roce 2004 zpráva vyšetřovací komise k 11. září. K útoku nedošlo hlavně kvůli nejistotě, že se bin Ládina podaří zaměřit a zlikvidovat. Dokument uvádí, že některé níže postavené představitele bezpečnostního aparátu zamítnutí úderu rozčililo, ale pozdější zpravodajské zprávy naznačily, že bin Ládin v úkrytu už beztak nebyl.

Američané pak podle stanice ABC zvažovali raketový útok proti bin Ládinovi ještě v květnu následujícího roku. Ani v tomto případě však nebyl proveden vzhledem k ne zcela přesvědčivým informacím tajných služeb.

Související témata

Foto: Lucas Jackson , Reuters

Bill Clinton

Americké komando nakonec bin Ládina zabilo v roce 2011 v Pákistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám