Hlavní obsah

Mohl jsem bin Ládina zabít, řekl Clinton 11. září jen pár hodin před útoky

Novinky, rei

Bývalý prezident Spojených států Bill Clinton hovořil jen pár hodin před teroristickými útoky v USA 11. září 2001 o jejich strůjci Usámovi bin Ládinovi. Clinton v projevu na podnikatelském fóru v Melbourne řekl, že měl tu možnost dát bin Ládina zabít, ale neudělal to s ohledem na riziko zabití civilistů. Kazetový záznam z vystoupení nyní zveřejnila televize Sky News.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Někdejší americký prezident Bill Clinton

Článek

„Říkám jen, že kdybych byl Usámou bin Ládinem... Je to chytrý chlap, hodně jsem se o něm napřemýšlel,“ řekl Clinton, když se debata stočila k tématu mezinárodního terorismu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Málem jsem ho dostal. Mohl jsem ho zabít, ale to bych musel zničit malé město v Afghánistánu, které se jmenuje Kandahár, a zabít 300 nevinných žen a dětí. A to bych pak nebyl o nic lepší než on, takže jsem to neudělal,“ prohlásil dál exprezident, jehož slova si tehdy natočil bývalý předseda australské Liberální strany Michael Kroger.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Jen o pár hodin později narazil první unesený Boeing 767 do mrakodrapu Světového obchodního centra v New Yorku a o 18 minut později následoval náraz druhého letadla. Další stroje spadly u Pentagonu a v Pensylvánii. Při útocích přišlo o život více než 3000 lidí.

Útok opakovaně odložili

Bin Ládina Američané podezřívali z bombových útoků proti americkým ambasádám v Tanzanii a Keni. Clinton hovořil o navrhovaném úderu v prosinci 1998. Američané měli informace, že se bin Ládin skrývá v sídle guvernéra Kandaháru.

To, že Bílý dům zvažoval útok, zmiňovala už v roce 2004 zpráva vyšetřovací komise k 11. září. K útoku nedošlo hlavně kvůli nejistotě, že se bin Ládina podaří zaměřit a zlikvidovat. Dokument uvádí, že některé níže postavené představitele bezpečnostního aparátu zamítnutí úderu rozčililo, ale pozdější zpravodajské zprávy naznačily, že bin Ládin v úkrytu už beztak nebyl.

Američané pak podle stanice ABC zvažovali raketový útok proti bin Ládinovi ještě v květnu následujícího roku. Ani v tomto případě však nebyl proveden vzhledem k ne zcela přesvědčivým informacím tajných služeb.

Související témata

Foto: Lucas Jackson , Reuters

Bill Clinton

Americké komando nakonec bin Ládina zabilo v roce 2011 v Pákistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám