Hlavní obsah

Wikipedie stopla Sněmovně přístup, kdosi odtud zasahuje do encyklopedie

Právo, roš

Správci portálu Wikipedia zablokovali v pátek na deset dní americké Sněmovně reprezentantů přístup k této veřejné encyklopedii, jelikož právě z jejích počítačů se množí záměrné zkreslování informačních textů o politicích a událostech.

Foto: wikipedia.org

Internetová encyklopedie Wikipedia

Článek

V životopise exšéfa Pentagonu Donalda Rumsfelda se například objevilo, že je „mimozemský ještěr, který žere mexické děti“. Konspirační teorie kolem přistání Američanů na Měsíci prý pocházejí z dílny kubánské vlády a z jejího popudu údajně také jednal i Lee Harwey Oswald, vrah prezidenta Kennedyho.

Jako první na to upozornila Twitterová stránka @congressedits, monitorující doplňky či úpravy na Wikipedii přicházející z Kongresu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vandalové na Wikipedii vždycky byli a budou, řekl BBC její zakladatel Jimmy Wales, ale právě zmíněná twitterová stránka mohla podle něj kohosi inspirovat ke zlomyslnosti.

„Ve Sněmovně pracuje více než devět tisíc lidí, a máme být všichni trestáni za činy dvou tří?“ ozval se jeden z pobouřených úředníků. Zkreslování údajů však nebylo ojedinělé a Wikipedie varovala Sněmovnu již od března. Už počátkem července ji varovně zablokovala na den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám