Hlavní obsah

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení, postižena je metropole i Acapulco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de Mexico
Aktualizováno

Centrální a jižní část Mexika zasáhlo v pátek zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy škály. Žádné oběti ani hmotné škody nejsou zatím hlášeny. Epicentrum mělo ve státě Guerrero poblíž letoviska Acapulco, uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Mexičané před nemocnicí v Pueblu, kterou evakuovali kvůli zemětřesení.

Článek

Zemětřesení udeřilo kolem 9:30 místního času. Epicentrum se nacházelo 39 km východně od Petatlánu ležícím severně od Acapulka, ohnisko otřesů bylo v hloubce 2 km. Šéf mexické civilní ochrany Luis Felipe Puenta uvedl na Twitteru: „V tuto chvíli nejsou žádné zprávy o škodách ze zemětřesení.”

V Acapulku, kam odjeli mnozí Mexičané oslavit Velikonoce, byly otřesy silně patrné. Zatím ale nejsou ani odtud hlášeny oběti nebo škody. Na žádné budově se neobjevily praskliny.

V metropoli Ciudad de Mexico trvaly otřesy půl minuty. Lidé vybíhali z budov na ulici, bylo jich však méně než obvykle, protože město se kvůli velikonočním svátkům vyprázdnilo. V Mexiku je Velký pátek svátečním dnem.

Foto: Claudia Daut, Reuters

Mexičané v hlavním městě utekli kvůli otřesům na ulici

Otřesy podle mexických médií způsobily výpadky proudu a rozbíjely okna, žádné zásadní škody na budovách však úřady neregistrovaly. "Musel jsem se chytit stromu, jako kdybych byl opilý," popsal agentuře Reuters nezvykle velkou sílu otřesů vrátný z centrální části metropole Mexiko Pedro Hernández.

Mexiko se nachází v tektonicky neklidné oblasti, kde jsou otřesy o menší intenzitě pravidelné, zemětřesení přesahující sedm stupňů však oblast již nějakou dobu nepostihlo. Dosud poslední výraznější otřesy měly sílu šesti stupňů a zasáhly jihozápad země v polovině března.

V roce 2012 zabilo zemětřesení ve stejné oblasti dva lidi. Zničilo 30 000 staveb.[celá zpráva]

Hlavní město je navíc citlivé i na otřesy přicházející ze vzdálenějšího epicentra, protože se nachází na sedimentech z vysušených jezer.

Velké zemětřesení o síle 8,1 stupně zabilo v hlavním městě v roce 1985 přes 6000 lidí a zničilo řadu budov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám