Hlavní obsah

Nejhledanějšího bosse přistihli při přípravě snídaně, marně prchal tunelem pod vanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejhledanější drogový boss v Mexiku s miliardovým jměním, jehož dopadli v sobotu za rozbřesku v letovisku Mazatlán na západním pobřeží země, právě připravoval snídani svojí ženě, bývalé královně krásy, když do domu vpadlo speciální komando. Pronásledovatelům se marně snažil utéci tunelem, který začínal přímo pod jeho vanou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz mexického narkobarona a ukázka jeho únikových tunelůVideo: Reuters

 
Článek

Když příslušníci mexické námořní pěchoty vyrazili dveře čtyřpatrového domu, bylo jídlo připravované pro 24letou bývalou Miss státu Sinaloa Emmu Coronelovou ještě na plotně. Joaquín Guzmán, zvaný Prcek, už ale v kuchyni nebyl – ozbrojen puškou zmizel v podzemní síti tunelů. Dopaden byl již o několik minut později, aniž by padl jediný výstřel. Zasahující jednotky měly totiž okolí obsazené a pod kontrolou.

Guzmána se podařilo chytit až napodruhé. Teprve před pár dny se mu podařilo utéci z domu ve městě Culiacán. V něm měl také tunel ústící v koupelně, a právě jím se mu podařilo uprchnout.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci mexického námořnictva se zadrženým bossem Guzmánem

Na jeho dopadení se podle agentury AP významně podílely i americké úřady. Někteří američtí politici se už také dali slyšet, že Guzmán, který se po zabití teroristy Usámy bin Ládina stal FBI i Interpolem nejhledanějším mužem, by měl být souzen v USA. Podle Reuters byl Mexičan v pondělí obviněn z nelegálních obchodů s drogami a zbraněmi, nikoli však z vraždy. Jím vedený kartel měl do USA propašovat podle odhadů tuny kokainu a dalších narkotik v hodnotě několika miliard dolarů.

Šestapadesátiletý Guzmán byl na útěku 13 let poté, co se mu podařilo utéci z vězení v koši na špinavé prádlo, a to nedlouho před tím, než měl být vydán k soudu do Spojených států.

Foto: ČTK/AP

Joaquín Prcek Guzmán

Zdá se, že po tolika letech Guzmána omrzelo věčné skrývání v horských oblastech a začal být méně opatrný. Vyšetřovatelé se mu dostali na stopu tento měsíc a po sérii zátahů odhalili několik domů s tunely vždy pod vanou, které pokaždé ústily do kanalizace pod městem. Tunely byly nejen osvětlené, ale také klimatizované. Minulý týden se pak podařilo zatknout několik členů obávaného kartelu Sinaloa, který Guzmán vedl. Podle AP se ukázalo, že někteří patřili ke Guzmánově ochrance. Právě oni měli vypovědět, že Guzmán navštěvuje města Mazatlán a Culiacán.

Podle svědka, který si nepřál být jmenován, byl dům, v němž Guzmána našli, obydlen teprve dva dny.

Není jasné, zda byla zadržena i Guzmánova mladá žena, jež mu před dvěma lety v USA porodila dvojčata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám