Hlavní obsah

Zemřela herečka a velvyslankyně v Praze Shirley Temple-Blacková

Los Angeles
Aktualizováno

Ve věku 85 let zemřela v pondělí americká herečka a politička Shirley Temple-Blacková. BBC to potvrdila její rodina. Byla americkou velvyslankyní v Československu v době pádu komunistického režimu a po něm.

Foto: ČTK/AP

Shirley Temple-Blacková na archivním snímku

Článek

Zemřela přirozenou smrtí ve svém domě v kalifornském Woodsine. „Byla obklopena svou rodinou a pečovateli,“ uvedli pozůstalí v prohlášení. „Vzdáváme jí poctu za to, co v životě dokázala jako herečka i jako diplomatka,“ uvedla rodina.

V roce 1936 si Shirley Temple zahrála a zazpívala v muzikálu Slepý pasažér

Shirley Templeová, která se narodila 23. dubna 1928, se proslavila ve třicátých letech jako dětská hvězda filmů Jeho malá přítelkyně, Malý plukovník, Chudá bohatá holčička či Zářící oči. Už v šesti letech dostala Oscara.

Konec filmové kariéry oznámila v roce 1950, kdy si vzala svého druhé muže Charlese Blacka.

Shirley Temple jako čtyřletá ve filmu Válečné děti

Od šedesátých let se tato republikánka věnovala politice. V roce 1967 neúspěšně kandidovala do Kongresu. Krátce působila v OSN. V 70. letech byla první ženou, která vedla protokol v Bílém domě. V letech 1974 až 1976 byla americkou velvyslankyní v Ghaně.

V Praze byla velvyslankyní od srpna roku 1989 do roku 1993. Do funkce nastoupila těsně před pádem komunismu a zůstala v ní i poté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve funkci americké velvyslankyně na půdě československého parlamentu a její první svatba Video: Reuters

"Byla velvyslankyní v rozhodujících měsících v druhé polovině roku 1989 a v roce 1990, kdy se všechno měnilo a snažila se co nejvíce prospět česko-americkým vztahům a demokratické transformaci," řekl Michael Žantovský, který je nyní českým velvyslancem v Británii a byl od začátku roku 1990 Havlovým mluvčím. Podle něj jí pomáhalo i to, že "byla samozřejmě známá v celé Americe a jako bývalá šéfka protokolu měla velmi blízko k administrativě a měla dobrý kontakt přímo na prezidenta Bushe staršího".

V Československu byla Temple-Blacková i v srpnu 1968, kdy do země vpadla vojska Varšavské smlouvy. Pobývala tu jako zástupkyně organizace bojující proti roztroušené skleróze. Nemocí trpěl její bratr.

Nae úmrtím Temple-Blackové vyjádřil lítost i prezident Miloš Zeman. V tiskovém prohlášení ji ocenil jako diplomatku i skvělou herečku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám