Hlavní obsah

Soukromá firma SpaceX vyslala do vesmíru první satelit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral
Aktualizováno

Po několika odkladech vypustila americká společnost Space Exploration Technologies (SpaceX) do vesmíru první telekomunikační družici. V noci na středu ji na oběžnou dráhu vynesla nosná raketa Falcon. Informovala o tom agentura AP.

Start první komerční rakety do vesmíru

 
Článek

Raketa Falcon 9 odstartovala podle plánu z Mysu Canaveral na Floridě v úterý ve 23:41 SEČ se satelitem SES-8 o hmotnosti tři tuny na palubě. Družice, vyrobená nákladem 100 miliónů dolarů, bude obíhat na dráze ve výšce 36 000 kilometrů nad Zemí a poskytovat televizní, internetové a další komunikační služby zákazníkům v Indii, Číně, Vietnamu a dalších asijských zemích, napsala agentura Reuters.

Start rakety byl plánován na dřívější termín letošního roku, byl ale několikrát odvolán kvůli technickým problémům s raketou. Naposledy byly dva pokusy o start zrušeny 28. listopadu.

Objednána doprava čtyř satelitů

Lucemburská společnost SES, která je druhým největším světovým provozovatelem satelitů, si u firmy SpaceX objednala dopravení celkem čtyř satelitů na oběžnou dráhu. V minulosti se spoléhala na evropské rakety Ariane a ruské Protony, ale služby firmy SpaceX jsou údajně levnější. Vynesení družice na orbitu stojí 55 miliónů dolarů (1,1 miliardy korun).

Foto: ČTK/AP

Start rakety Falcon s telekomunikační družicí SpaceX

Vypuštění družice SES-8 znamená vstup společnosti SpaceX na lukrativní trh satelitních služeb, jehož hodnota se odhaduje na 190 miliard dolarů ročně. Podle expertů může firma svými výhodnými cenami způsobit v tomto průmyslu malou revoluci.

Raketa Falcon 9 již v minulosti třikrát úspěšně vynesla modul Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Plavidlo Dragon se stalo vůbec první komerční lodí, která u ISS zakotvila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám