Hlavní obsah

Obří boeing omylem přistál na špatném letišti

– Wichita • Aktualizováno
Novinky, rei

Na letišti Jabara v americkém státě Kansas uvízl velký nákladní letoun Boeing 747 Dreamlifter. Pilot tam s ním přistál ve středu v noci omylem. Odtamtud už ale nemohl kvůli obavám, že se mu nepodaří vzlétnout, protože je tamní dráha příliš krátká, informovala televize KCHW Eyewitness News. Na druhý den ale bylo spočítáno, že by letadlo vzlétnout mohlo, což se nakonec také stalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dreamlifter nakonec odletěl z letiště Jabara a úspěšně přistál na základně McConnellVideo: Reuters

 
Článek

Letoun mířil na leteckou základnu McConnell, vzdálenou od Jabary zhruba 14 kilometrů na jih. Dispečer z vojenského letiště dal posádce povolení k přistání, ta ale s velkým nákladním letadlem přistála omylem jinde.

Zjistil to letový kontrolor na základně a posádku upozornil. Jeden z pilotů pak řekl do vysílačky: „Áá, ano, pane, přistáli jsme na tom druhém letišti.“ Posádka se ale domnívala, že je na letišti Beech Field, než se přesvědčila, kde je opravdu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Letoun se pak na dráze otočil, nato ale piloti motory vypnuli. Místní dráha je totiž zhruba o 300 metrů kratší, než by stačilo dreamlifteru ke vzletu, uvedla stanice KCHW s tím, že letoun potřebuje dráhu o délce nejméně 2800 metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing přistál na špatném letišti

Začalo se mluvit o odtažení stroje z letiště, které má jedinou dráhu a nemá kontrolní věž. Na druhý den ale experti posoudili veškeré okolnosti a rozhodli se dát povolení k odletu. „Ujistili nás, že všechno propočítali, a letadlo při své nynější hmotnosti může za daných podmínek bezpečně odletět,” citovala agentura Reuters představitele leteckého úřadu ve Wichitě Brada Christophera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří Boeing 747 Dreamlifter na letišti JabaraVideo: Reuters

V poledne místního času nakonec boeing skutečně odletěl.

Neletěli tam poprvé

Podle stanice KCHW přitom piloti nebyli žádní nováčci a na základně v uplynulých třech letech přistávali nejméně 26krát.

BEZ KOMENTÁŘE: Obří Boeing 747 Dreamlifter

Dreamlifter 747 je verzí 747-400. Podle firmy Boeing se jedná o kapacitně největší dopravní letadlo na světě. Nákladový prostor má 1840 metrů krychlových.

Letoun mimo jiné přepravuje i díly Boeingu 787 Dreamliner. Ten je označován za nejmodernější letadlo na světě. Připravuje se jeho modernizovaná verze 787-9. Nedávno byla poprvé otestována ve vzduchu. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Boeing 747 Dreamlifter na letišti Jabara

Boeing 747 Dreamlifter
Délka – 71,68 metru
Rozpětí křídel – 64,4 metru
Letová rychlost – 878 km/h
Dolet – 7800 kilometrů
Maximální hmotnost – 364 235 kilogramů
Zdroj: Wikipedia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám