Hlavní obsah

Evakuace havarovaného Boeingu 777 začala se zpožděním, až když hořel

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Sobotní evakuaci lidí na palubě Boeingu 777 společnosti Asiana Airlines v San Francisku nenařídil kapitán letadla okamžitě po nárazu o zem. Učinil tak teprve o minutu a půl později, když ho letuška upozornila na to, že stroj hoří.

Foto: ČTK/AP

Torzo havarovaného Boeingu 777 v San Francisku

Článek

„Zdá se to být docela nezvyklé, že posádka nenařídila evakuaci, když letadlo havarovalo. Nevíme, o čem piloti přemýšleli,“ prohlásila ve středu šéfka amerického úřadu pro bezpečnost v letecké dopravě NTSB Deborah Hersmanová.

Kapitán tak dal po dopadu a zastavení letounu nejprve příkaz pasažérům, aby zůstali připoutáni na svých místech. Teprve o 90 sekund později, když ho letuška upozornila na to, že hoří plášť boeingu, vyhlásil evakuaci.

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry pádu letadla

Hersmanová také uvedla, že evakuaci mohlo zpomalit to, že se některé únikové skluzavky nafoukly na palubě, když stroj tvrdě dopadl na zem.

Oslnil ho laserový paprsek?

Oba piloti přistávali s Boeingem 777 v San Francisku poprvé. Přistávali s autopilotem. Druhý pilot si teprve pár sekund před nehodou uvědomil, že stroj má příliš nízkou rychlost.

Kapitán následně vyšetřovatelům řekl, že jej před přistáním oslnil neznámý zdroj světla. Stát se to mělo ve výšce 150 metrů, což je 34 vteřin před přistáním, tedy zhruba ve stejnou chvíli, kdy letadlo začalo zpomalovat.

Vyšetřovatelé podle Hersmanové nevylučují, že pilota někdo oslnil laserem.

Nehoda si vyžádala dva mrtvé a na 180 zraněných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám