Hlavní obsah

Americká rozvědka chce vyšetřit únik informací o sledování lidí na webu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) oficiálně požádala o vyšetření úniku informací týkajících se sledování lidí v rámci tajného protiteroristického programu. V neděli to oznámila agentura Reuters s odvoláním na kancelář ředitele amerických výzvědných služeb.

Foto: Novinky

Článek

"Bylo podáno trestní oznámení," uvedl Shawn Turner, mluvčí úřadu ředitele amerických výzvědných služeb.

V rámci přísně tajného protiteroristického programu, který nese krycí název PRISM, získávají americká Národní agentura pro bezpečnost a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) z centrálních serverů devíti velkých internetových společností údaje z elektronické pošty, fotografie a další dokumenty, které lze využívat ke sledování lidí a jejich styků.

Tuto skutečnost odhalily ve čtvrtek ve svých článcích americký deník The Washington Post a britský list The Guardian. Mimo jiné na ně by se prý mělo vyšetřování zaměřit.

Jde o bezpečnost, hájil program šéf rozvědky

Ředitel amerických výzvědných služeb James Clapper čerstvě vyzrazený protiteroristický program v sobotu obhajoval. Řekl, že tento program je legální, byl schválen Kongresem, spadá pod přísný soudní dozor a není zaměřen na americké občany. Clapper zároveň ostře kritizoval "lehkomyslné odhalení" projektu PRISM.

"Minulý týden jsme byli svědky lehkomyslného odhalení tajných opatření, jejichž cílem je zajistit bezpečnost Američanů," uvedl Clapper v prohlášení. Nedávné novinářské články vyvolaly o projektu "mylný dojem", dodal.

Clapperovo prohlášení je podle agentury Reuters vzácným veřejným přiznáním, že americké tajné služby získávají od webových společností údaje o soukromých osobách.

Vláda ale může podle Clappera vybrat někoho jako terč sledování na internetu, pouze "pokud má rozvědka pro sběr dat náležitý důvod". Tyto důvody zahrnují terorismus, šíření zbraní a kybernetické hrozby, konstatoval Clapper. Navíc se musí jednat o zahraniční cíl, o němž je známo, že se nachází mimo území USA. Rozvědka si nesmí záměrně vzít za cíl žádného amerického občana ani žádnou osobu, o níž se ví, že je na území Spojených států.

Podle Clappera program probíhá s vědomím poskytovatelů internetových služeb. Byly do něj údajně zapojeny globální společnosti Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube a Apple. Ty však tvrdí, že dobrovolně žádná data uživatelů neposkytují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám