Hlavní obsah

V Mexiku zadrželi Čecha, čelí obvinění z vydírání

Novinky, aš, for
Mexiko/Praha
Aktualizováno

Český občan byl v úterý zadržen v Mexiku federální policí kvůli vydírání a nedovolenému ozbrojování. Při zadržení měl u sebe pistoli a větší množství peněz. Mexická policie ho označuje jako jednoho ze členů gangu vyděračů Galie Shatall Tonelly Navarrové, který působí v centrální oblasti Mexika. Muž byl propuštěn na kauci a musí se policii pravidelně hlásit.

Foto: Mexická policie

Jiří Skalický

Článek

Jeho zadržení potvrdil Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol: „Mohu potvrdit, že dne 7. května byl v dopoledních hodinách zadržen mexickou policií občan České republiky pan Jiří Skalický. Důvodem bylo obvinění ze strany jeho bývalého obchodního partnera z vydírání. Pan Skalický údajně požadoval 50 000 pesos (zhruba 81 000 Kč) za to, že neublíží jeho rodině. Podle výpovědi policistů byla u pana Skalického v okamžiku zatčení nalezena zbraň ráže 38." Šrol ještě uvedl, proč zveřejnil jeho jméno: "Pan Skalický nemá námitky proti medializaci včetně uvedení obsahu své výpovědi."

Skalického zadržela speciální jednotka federální policie pro boj s organizovaným zločinem v Coyoacanu ve státě Morelos. Organizovaná skupina se měla především zabývat podvody v oblasti vrtání studní a povolení je vrtat. Měla se údajně vydávat za představitele úřadů pro sociální rozvoj a veřejné práce. Šéfka gangu je již ve vězení. Skalický prý měl přezdívku El Nazio skinhead a měli proti němu vypovídat jeho údajní komplicové.

Pan Skalický uvedl, že jde o křivé obvinění, neboť má se svým obchodním partnerem spor
Karel Šrol, mluvčí ministerstva zahraničí

Celý případ je však značně komplikovaný a tvrzení stran jsou protichůdná. Skalický mimo jiné uvedl, že byl velmi překvapen, že u něj měla být nalezena zbraň, když žádnou v minulosti neměl.

Mluvčí Šrol přiblížil postup českého velvyslanectví v Mexiku: „Jakmile se zastupitelský úřad od známého pana Skalického dozvěděl o jeho zadržení, tak se konzulka zastupitelského úřadu dostavila na prokuraturu, kde je pan Skalický držen, a bylo jí umožněno s panem Skalickým hovořit. Pan Skalický uvedl, že jde o křivé obvinění, neboť má se svým obchodním partnerem spor a zítra mělo dojít k podpisu smlouvy, podle níž měl obchodní partner zaplatit panu Skalickému poměrně velkou částku. Pan Skalický informoval svého advokáta, ten se večer dostavil k vyšetřovateli a předložil doklady potvrzující pravdivost vyjádření pana Skalického.“

Novinky mají k dispozici dopis, v němž si mexické úřady stěžují na tlak ze strany české ambasády na propuštění Skalického. K tomu Šrol uvedl, že povinností velvyslanectví je chránit české občany, a to i v případě, že by se dopustili trestných činů, a že uplatňují zásadu presumpce neviny, protože o případné vině musí rozhodnout soud.

Propuštěn na kauci

Ve čtvrtek v podvečer středoevropského času Karel Šrol Novinkám potvrdil, že mexická policie Jiřího Skalického propustila. „Dne 9. 5. byl propuštěn na kauci pod podmínkou, že neopustí Mexico City a bude se pravidelně hlásit na policii,“ uvedl mluvčí ministerstva.

Jak vysoká kauce byla zaplacena, ministerstvo zahraničí neuvedlo. Mluvčí Šrol ale potvrdil, že byl Jiří Skalický jako podnikatel ambasádě známý, podle něj je "významným podnikatelem". Pro ministerstvo jsou prý ale překvapivé informace, že by měl být spojovaný s výše zmíněným gangem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám