Hlavní obsah

Zeť a mluvčí bin Ládina stane před newyorským soudem

Washington

Před soudem v New Yorku stane v pátek zeť Usámy bin Ládina Sulajmán abú Ghajs, který býval mluvčím teroristické sítě Al-Káida. Podle Ústřední zpravodajské služby CIA, která ho zadržela minulý týden v Jordánsku, se podílel na plánování teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001.

Foto: Reuters

Zeť bin Ládina Sulajmán abú Ghajz na nedatovaném videu.

Článek

Zadržení abú Ghajse ve čtvrtek oficiálně potvrdil kongresman Peter King. „Sulajmán abú Ghajs zaujímal klíčovou pozici v Al-Káidě, srovnatelnou s poradcem v mafiánské rodině nebo ministrem propagandy v totalitních režimech,“ dodal George Venizelos z FBI. „Svého postavení využíval k vyhrožování USA a k podněcování jejich nepřátel,“ dodal.

Bin Ládinovi sloužil od května 2001 do roku 2002 a hrozil dalšími podobnými útoky, přičemž 12. září 2001 s bin Ládinem a jeho zástupcem Ajmánem Zavahrím, současným šéfem Al-Káidy, varoval USA, že se proti nim soustřeďuje velká armáda a vyzýval „národ islámu, do bitvy proti Židům, křesťanům a Američanům“.

Abú Ghajs byl učitelem a duchovním v Kuvajtu až do atentátů ze září 2001, kdy mu Kuvajt odebral občanství. V roce 2002 byl propašován do Íránu.

Na předběžném líčení bude abú Ghajs seznámen s obviněním. Proces s ním bude jedním z mála soudních řízení s vysokým představitelem Al-Káidy na americké půdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám