Hlavní obsah

Replika lodi HMS Bounty se v bouři potopila, kapitán je nezvěstný

Novinky,

Snaha zachránit repliku trojstěžníku HMS Bounty před bouří Sandy selhala. Posádka vyplula 25. října z connecticutského New Londonu a mířila na Floridu. V noci na pondělí se ale potopila 150 kilometrů jihovýchodně od Hatterasu u Severní Karolíny, protože posádka se mylně domnívala, že už se bouři vyhnula. Čtrnáct lidí se podařilo zachránit, jedna žena zemřela a kapitán je stále nezvěstný.

Pobřežní hlídka zachraňuje posádku lodě Bounty

 
Článek

Loď zasáhly vlny vysoké pět a půl metru, protože se loď dostala do oblasti konce bouře.

Vítr v tu chvíli dosahoval rychlosti pětašedesát kilometrů za hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Replika lodi Bounty v Chicagu. Loď byla postavena v roce 1960 pro film Vzpoura na Bounty s Marlonem Brandem.

Kapitán Robin Wallbridge přepadl přes palubu, smetla ho vlnu stejně jako Claudene Christianovou. Zbytek posádky potápějící se lodi skončil ve dvou záchranných zastřešených raftech. Strávili v nich noc. Zachráněni ale mohli být až za světla, když odstartovalo letadlo pobřežní stráže C-130 Hercules a její záchranářské vrtulníky MH-60 Jayhawk.

Foto: Reuters

Potápějící se loď HMS Bounty

HMS Bounty našly už potopenou, stěžeň ale stále vyčníval nad hladinu. První Jayhawk přiletěl na místo katastrofy v 6:30 ráno a vyzvedl pět lidí. Druhý vyzvedl dalších devět osob, které měly na sobě záchranné vesty.

Z vody se pak podařilo vytáhnout v pondělí večer patnáctou členku posádky, 42letou Claudene Christianovou, která byla bezvědomí. Byla letecky přepravena do nemocnice Alberarle ve městě Elizabeth City, kde byla v úterý ráno místního času prohlášena za mrtvou.

Foto: Reuters

Potápějící se loď HMS Bounty

Pobřežní stráž stále pátrá po 63letém kapitánovi. Čelí kritice, že měla zasáhnout dřív, protože posádka byla v noci v záchranných člunech sedm hodin. Důvodem mohlo být špatné počasí.

Foto: Reuters

Loď vyvržená na koleje

Není to ale jediná loď, která byla obětí bouře. U Staten Islandu byl na břeh vyvržen padesátimetrový tanker na přepravu vody a na kolejích nadzemní dráhy Hudson Line skončil i člun u North Ossining Station.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám