Hlavní obsah

Romney si zařídil daně ve výši pouhých 14 procent

Washington

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney v pátek zveřejnil své daňové přiznání za rok 2011. Vyplývá z něj, že z příjmů za loňský rok ve výši 13,7 miliónu dolarů zaplatil na daních 1,9 miliónu dolarů a měl tak faktickou daňovou sazbu ve výši 14,1 procenta.

Foto: Brian Snyder , Reuters

Mitt Romney s manželkou Ann

Článek

Agentura AP připomněla, že demokraté na Romneyho tlačí, aby zveřejnil i starší daňová přiznání. Těmto požadavkům republikánský kandidát dál odolává. Jeho poradci však v pátek uvedli, že Romneyho nejnižší faktická daňová sazba za uplynulých 20 let byla 13,66 procenta. Kritiky to ale podle Reuters neumlčelo.

"Proč Mitt Romney prostě nezveřejní celá přiznání místo prostého résumé, které poskytl za posledních 20 let, aby si voliči mohli udělat svůj vlastní obrázek o financích Mitta Romneyho?", tvrdí zástupkyně manažera kampaně demokratů Stephanie Cutterová.

Kritiku prý sklidila i skutečnost, že Romney neuplatnil v plné výši odpočty z daní za své loňské příspěvky na dobročinné účely. Na charitu dal přitom přibližně 30 procent z příjmů za loňský rok. Krok, který daňoví experti označili za neobvyklý, má podle Reuters udržet výši efektivní daňové sazby nad 13procentním minimem, o němž Romney v srpnu prohlásil, že každý rok platí. Bez tohoto kroku by podle odborníka osloveného Reuters Romney platil daň jen kolem 10,5 procenta.

Kapitálové zisky podléhají nižší dani

I zdanění ve výši 13,66 procenta ale znamená, že pětašedesátiletý politik měl nižší daně než řada Američanů s mnohem menšími příjmy. Většina jeho příjmů totiž pramení z kapitálových zisků, které jsou v USA daněny podstatně méně než mzdy a další zdroje příjmů. Daň z nejvyšších mezd je 35 procent.

Podle Reuters chtěl Romney pátečním zveřejněním ukončit spekulace, že v minulosti platil jen velmi malé daně. Z toho jej viní demokraté, kteří se ho snaží vylíčit jako multimilionáře, jenž nerozumí problémům obyčejných lidí. Využívání daňových rájů v zámoří jako Kajmanských ostrovů je pak podle pracovníků kampaně demokratů dalším znakem toho, že Romney hraje podle daňových pravidel, která zvýhodňují mocné a bohaté.

Páteční zveřejnění přichází v době, kdy většina průzkumů veřejného mínění naznačuje, že Romney mírně ztrácí na současného prezidenta Baracka Obamu. Ten podle AP loni vydělal téměř 790 000 dolarů, z nichž platil daň ve výši 21 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám