Hlavní obsah

Střelba ukončila projev nové premiérky kanadského Quebeku

Montreal
Aktualizováno

Jedna osoba byla zastřelena a jedna postřelena v noci na středu v centru Montrealu při projevu předsedkyně separatistcké Quebecké strany, která vyhrála předčasné volby. Střílel odpůrce odtržení Quebeku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v kanadském QuebecuVideo: Reuters

 
Článek

Během povolebního projevu předsedkyni strany Pauline Maroisovou odvedl z pódia bodyguard. U budovy, kde hovořila, střelec vypálil na dva lidi. Jeden později zemřel, druhý je v kritickém stavu, potvrdil DPA mluvčí montrealské policie Danny Richter. U domu také hořelo.

Motiv střelby není znám, ale padesátiletý muž, který střílel, po zatčení zvedl podle BBC ruce v poutech a francouzsky zvolal: "Anglie povstává."

Foto: ČTK/AP

Budoucí quebecká premiérka Pauline Maroisová po návratu za řečniště jen vyzvala své příznivce, aby se rozešli.

Po incidentu se Maroisová vrátila na pódium a vyzvala shromážděné, aby se rozešli.

Předtím ale požadovala posílení zákonů na ochranu francouzštiny, quebecké kultury a snížení nezaměstnanosti

Podle předběžných výsledků separatistická Quebecká strana získala 56 ze 125 křesel v jednokomorovém parlamentu, což znamená, že by se její šéfka Maroisová měla stát první quebeckou premiérkou. Třiašedesátiletá politička se po vítězství nechala slyšet, že se bude soustředit především na ekonomiku a boj s narůstajícím dluhem. Quebečanům také slíbila, že jednou budou mít svou zemi.

Foto: ČTK/AP

Budoucí quebecká premiérka Pauline Maroisová mluví po střelbě se svým osobním strážcem.

Vítězstvím Quebecké strany končí devítileté vládnutí liberálů, které v předvolební kampani poškodila především obvinění z korupce a protesty studentů nespokojených se zvýšením školného. Dosavadní quebecký premiér Jean Charest již uznal porážku a telefonicky poblahopřál Maroisové k vítězství. Jeho strana přišla o 14 křesel, nyní jich získala jen 50.

Vlády vedené Quebeckou stranou vyhlásily referenda o nezávislosti provincie v minulosti dvakrát, v letech 1980 a 1995. Ani jedno z nich však nebylo úspěšné. Současné průzkumy veřejného mínění ukazují, že odtržení od Kanady podporuje jen 28 procent obyvatel Quebeku.

Reklama

Výběr článků

Načítám