Hlavní obsah

Romney má další trapas, místo sikhům vyjádřil soustrast šejkům

Novinky, fia
Washington

Série trapasů republikánského kandidáta na prezidenta USA Mitta Romneyho nekončí. Když chtěl na středeční charitativní akci v Des Moines vyjádřit soustrast nad nedávným útokem v sikhském chrámu ve Wisconsinu, popletl si dvě podobně znějící slova a nekondoloval sikhům, nýbrž šejkům. A učinil tak hned dvakrát. Jeho mluvčí to omlouval tím, že Romney byl unaven.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta USA Mitt Romney

Článek

„Byl jsem dnes v Chicagu a drželi jsme tam minutu ticha za lidi, kteří přišli o život v tom chrámu šejků,“ cituje Romneyho server deníku Daily Telegraph.

„Je to tragédie z mnoha, mnoha důvodů. Mezi nimi je skutečnost, že šejkové jsou jedněmi z nejmírumilovnějších lidí, jaké si dokážete představit, a stejně tak jejich víra,“ pokračoval.

Tragédie, při které neonacista postřílel v Oak Creek na předměstí Milwaukee šest lidí, se odehrála ve svatyni sikhů, tedy příslušníků indického náboženského směru s kořeny v Paňdžábu. Sikhské náboženství je co do počtu stoupenců pátým největším na světě. Přesto se o něm málo ví a sikhští muži s typickými turbany jsou zcela mylně považováni za muslimy. Slovo šejk naproti tomu označuje hlavu arabského klanu nebo kmene.

„Přeřekl se. Bylo to po dlouhém dni. Špatně vyslovil dvě podobně znějící slova. Ale je jasné, že měl na mysli tragédii ve Wisconsinu. Hovořil o tom už během dne v Chicagu,“ bránil Romneyho jeho mluvčí Rick Gorka.

Romneyho přešlapy

Tomu dává jeho zaměstnavatel poslední dobou pořádně zabrat. Na zahraniční cestě se republikánský uchazeč o Bílý dům snažil přesvědčit svět, že je osobností s mezinárodním rozměrem a rozhledem, ale se svými výroky několikrát tvrdě narazil. V Británii zpochybnil připravenost Londýna na olympijské hry, čímž popudil britská média i některé politiky. Za nepřijatelné pak označili Palestinci Romneyho tvrzení, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele.

V Polsku Romney žádnou podobnou mezinárodněpolitickou "botu" jako v Británii a Izraeli neučinil, nicméně tam zase ujely nervy právě jeho mluvčímu Gorkovi, když před kladením věnců u Hrobu neznámého vojáka v centru Varšavy pokřikovali novináři. Chtěli třeba vědět, zda si ze svých přešlapů něco dělá, nebo zda náhodou nezastínily jeho cestu do zahraničí.

"Projevte (vůči Polákům) úctu," vzkázal podle televize CNN Gorka novinářům. Když si ale stěžovali, že neměli příležitost položit Romneymu otázky, křikl na ně: "Polibte mi pr...! Tohle je pro Poláky svaté místo." Jinému novináři zase doporučil, aby si své otázky "strčil do pr...". Gorka se později za své chování omluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám