Hlavní obsah

Střelec z kina v Denveru úplně propadl počítačovým hrám

Právo, roš
Denver

James Holmes (24), který čelí obvinění z páteční vraždy 12 lidí v denverském kině a možná i trestu smrti, chorobně propadl počítačovým hrám. Ztratil tak kontakt s realitou. Britskému listu The Daily Mail to řekl jeho bývalý spolužák.

Foto: RJ Sangosti/Pool , Reuters

James Holmes u soudu

Článek

„James byl posedlý počítačovými hrami a vždy hrál ty, v nichž hrál nějakou roli,“ řekl nejmenovaný spolužák. „Nevzpomínám si, která to byla, ale něco jako World of Warcraft, kde na internetu hrajete proti jiným lidem,“ dodal. Tuto hru nyní hraje více než deset miliónů lidí.

„Vypadal, jako kdyby chtěl být součástí hry a vystupovat jako jedna z postav,“ uvedl spolužák. Přesně tak Holmes jednal před svým činem i poté ve vazbě. Obarvil si vlasy ve stylu Batmanova protivníka Jokera a při zatčení se jako Joker představil.

„Být on-line bylo pro něj zřejmě důležitější než skutečný život. Jak jinak by člověk postřelil desítky lidí, které nezná?“ uzavřel spolužák.

Jiný Holmesův známý řekl televizi NBC, že už na letním dětském táboře v roce 2008 se držel stranou společných aktivit vedoucích. „Žili jsme pospolu, kromě Jamese. Byl velmi ostýchavý a zdrženlivý,“ uvedl.

Přátelství na život a na smrt: Američanka zachránila při střelbě na premiéře Batmana život své kamarádceVideo: Novinky/Reuters

Při prvním soudním slyšení v pondělí působil Holmes jako omámený. Experti vylučují, že by mu bylo podáno jakékoli sedativum. Připomínají naopak, že mohl být v cele podroben rozsáhlému vyšetřování.

Pravděpodobnost, že obžaloba bude pro Holmese žádat trest smrti, je vysoká. Prokurátorka Carol Chambersová upřesnila, že o nejvyšším trestu se uvažuje, pokud pachatel spáchal zločin úmyslně, připravoval se na něj a je lhostejný k jeho následkům. Pozůstalí po 12 obětech, s nimiž se chce Chambersová poradit, se k trestu smrti kloní. „Chci pro něj trest smrti. Spravedlnosti bude učiněno zadost,“ zdůraznil David Sanchez (53), který v kině ztratil zetě.

Hollywoodské studio Warner Bros., jehož denverskou premiéru třetího dílu Batmana poznamenal masakr, se rozhodlo vyjádřit svou účast s rodinami obětí a zraněnými finanční podporou. Coloradskému guvernérovi Johnu Hickenlooperovi slíbilo jednorázovou „velkou“ sumu, jejíž výši však neupřesnilo.

Dvě kina s Batmanem byla evakuována

Psychóza kolem násilí v kinech si vybírá svou daň. V pensylvánském West Homesteadu byl evakuován kinosál, když se v něm strhla rvačka. V Edgewateru v New Jersey musela sedadla opustit stovka diváků, když kdosi otevřel nouzový východ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sousedi o Holmesovi mluví paradoxně jako o tichém chlapciVideo: Reuters

Denverský masakr nepovažuje republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney za důvod k radikálnímu zpřísnění zákonů o držení zbraní. „Stále si myslím, že druhý dodatek k ústavě (zaručující právo držet zbraň) je správnou cestou k obraně, a podle mne nové zákony nezmění tento druh tragédií,“ prohlásil. Jako příklad řešení uvedl zákon, který podepsal jako guvernér Massachusetts.

„Byla to kombinace úsilí stoupenců a odpůrců držení zbraní,“ řekl kandidát s tím, že legislativa zakázala takové zbraně, jaké použil střelec v Denveru.

Reklama

Související témata:

Související články

Na premiéře Batmana se střílelo, obětí je 12

Nejméně dvanáct lidí zemřelo v pátek v 0:30 místního času v kině Aurora na stejnojmenném předměstí Denveru v Coloradu, kde se premiérově promítal nový snímek...

Výběr článků

Načítám