Hlavní obsah

Začala nová éra dobývání vesmíru, k ISS vzlétla soukromá loď

Novinky, rei
Mys Canaveral
Aktualizováno

Z floridského mysu Canaveral v úterý odstartovala první soukromá vesmírná loď. Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX nese k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) modul Dragon. Raketa vzlétla po nezdařeném startu z minulého týdne na druhý pokus. Let je považován za začátek nové éry v dějinách dobývání vesmíru.

BEZ KOMENTÁŘE: Do vesmíru vzlétla první soukromá loďVideo: NASA

 
Článek

„Falcon letěl perfektně. Dragon už je na oběžné dráze,“ potvrdila kalifornská společnost SpaceX na svých internetových stránkách krátce po 10. hodině SELČ.

Tentokrát se start obešel bez technických potíží. Minulý týden palubní počítač chvíli před startem zaznamenal u jednoho z devíti motorů vysoký tlak v komoře, který překračoval povolené hodnoty.

Foto: Michael Brown, Reuters

Raketa Falcon 9 před startem

Foto: ČTK/AP

Start rakety Falcon 9

Dragon veze oblečení a potraviny

Modul Dragon by se měl jako první soukromá komerční loď spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Spojení je plánováno na pátek. Vlastní připojení k ISS obstará posádka orbitálního komplexu, která modul zachytí pomocí robotické paže.

Dragon má na ISS dopravit zhruba půl tuny potravin, oblečení a počítačového vybavení. U stanice by měl kotvit 18 dní. Poté ho posádka naplní nákladem určeným pro návrat na Zemi a Dragon by měl na padácích přistát v Tichém oceánu.

Pokud bude mise úspěšná, začne Dragon sloužit pro pravidelné zásobování stanice.

Foto: Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) si od spolupráce slibuje úspory, které využije k dalším zkoumáním vesmíru a jeho těles, například Marsu. NASA plánuje kooperaci ještě s dalším soukromým dopravcem - společností Orbital Sciences Corporation se sídlem ve státě Virginie. Firma plánuje vzlet své rakety Antares s modulem Cygnus k ISS na konec roku nebo začátek toho příštího.

Reklama

Výběr článků

Načítám