Hlavní obsah

Američan dostal nový obličej, čelist, zuby i jazyk

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baltimore

Lékaři ve Spojených státech uskutečnili dosud nejrozsáhlejší transplantaci lidského obličeje. Sedmatřicetiletému Richardu Norrisovi, jehož obličej byl před 15 lety znetvořen výstřelem z pušky, dali nový obličej, ale i čelist, zuby a jazyk. Uvedla to ve středu stanice BBC.

Američan znetvořený výstřelem dostal nový obličej, čelist, zuby i jazykVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Všechno šlo jako na drátkách,“ popsal sérii operací z počátku minulého týdne, na níž se podílelo přes 150 zdravotníků, vrchní lékař Eduardo Rodriguez. „Spousta lidí si může myslet, že je to všechno jen kosmetické. Ale pro někoho, kdo žil schovaný za maskou, pokud to nazýváte životem, je to návrat. Je zase silným člověkem,“ dodal.

Zákrok v nemocnici v Baltimoru trval 36 hodin. O tři dny později směl pacient poprvé na sebe pohlédnout v zrcadle, vyčistit si zuby a oholit se. „To je paráda,“ opakoval si pro sebe.

Foto: Handout, Reuters

Norris žil od nehody v 22 letech s maskou.

Richardu Norrisovi ze státu Virginie bylo 22 let, když po zásahu kulkou přišel o nos, ret a kus jazyka. Kvůli částečně poškozené čelisti mohl hýbat ústy jen v omezené míře. Jeho obličej vypadal, jakoby se propadl do sebe. Norris od té doby na veřejnosti nosil masku, vyhýbal se restauracím a do obchodu chodil jen v noci.

Před operací v Baltimoru podstoupil v minulosti tucet chirurgických zákroků, které ale přinesly jen malý efekt.

72hodinový maraton operací

Nový nos, jazyk, zuby i čelist dostal Norris po anonymním dárci. Jak napsal list Washington Post, díky stejnému člověku mohli lékaři pěti dalším osobám transplantovat srdce, plíce, játra a ledvinu. Veškeré operace v úhrnu lékařům zabraly 72 hodin.

Foto: Handout, Reuters

Richard Norris vlevo před operací a vpravo po ní

Operace byla dosavadním vrcholem výzkumu odborníků při Marylandské univerzitě sponzorovaného americkým námořnictvem. Cílem je zajistit vojákům zraněným po explozi rekonstrukci poničeného obličeje. Americká vláda odhaduje, že podobnou operaci potřebuje 200 armádních veteránů.

Norris zůstane v nemocnici měsíc na pozorování, v Baltimoru pak tři měsíce.

První transplantace obličeje byla provedena ve Francii v roce 2005 na ženě, kterou pokousal její pes. Předloni pak lékaři ve Španělsku uskutečnili první transplantaci celého obličeje. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám