Hlavní obsah

Rychlý Eddie prchal 19 let, prozradil ho až syn v opilosti

Novinky, rei
Springfield

Policie v americkém státě Missouri minulý týden zatkla 56letého Michaela Kinga. Obvinila ho z ilegálního pobytu v USA a nedovoleného držení střelných zbraní. Muži však hrozí další obvinění a roky vězení. Není totiž nikým jiným než „rychlým Eddiem“, který před 19 lety provedl jednu z největších krádeží v britských dějinách.

Foto: ČTK/AP

"Rychlý Eddie" Edward Maher před dvaceti let a nyní

Článek

King se ve skutečnosti jmenuje Edward Maher. Michael je jméno je bratra. Maher byl dvě desítky let jedním z nejhledanějších lupičů ve Velké Británii. Když mu bylo 37 let a pracoval jako řidič u bezpečnostní firmy Securicor, zmizel v lednu 1993 u východoanglického města Felixstowe se služebním vozem a 50 pytli plnými bankovek v celkové hodnotě 1,3 miliónu liber. To je dnes v přepočtu zhruba 39 miliónů korun, ale tehdy to bylo 58 miliónů korun.

Vůz byl později nalezen nedaleko, Maher byl však pryč i s penězi.

Neznámo kde byla i jeho tehdejší přítelkyně Deborah Brettová a jejich tříletý syn Lee. Policie záhy vyloučila možnost, že pár i s dítětem někdo unesl. Ukázalo se, že Maher k dalšímu přesunu ukradl ještě dvě auta, jejichž registrační značky vyměnil.

Stopa vedla do USA, dvojice si dokonce před loupeží zarezervovala hotel v Bostonu. Přestože byla americká strana uvědoměna a na dopadení Mahera byla vypsána odměna 100 000 liber, „rychlý Eddie“ zmizel. Během následujících 19 let občas někdo z různých částí světa hlásil, že ho spatřil, ale pokaždé se jednalo o falešný poplach.

Osudným se hledanému stal upovídaný syn, alkohol a žena. Jeho pravou identitu vyzradil v opilosti své novomanželce dnes 22letý Lee, kterého různé ženy popsaly jako notorického lháře. Jessica Kingová mu proto zprvu vůbec nevěřila, nicméně si příběh ověřila na internetu a s překvapením zjistila, že jí manžel o tchánovi nelhal.

Když ji pak Maher starší konfrontoval s tím, že ví, co se dozvěděla, a pohrozil jí smrtí, jestliže něco vyzradí, obrátila se na policii.

„Během let u policie jsem slyšel různé příběhy, ale tento byl nejšílenější,“ citoval list International Herald Tribune Davida Overcasta, který výpověď Kingové zaznamenal.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíka prozradil jeho syn Lee, jemuž byly v době krádeže tři roky.

Maherův syn Lee nejprve popíral, že by ženě vykládal o nějaké krádeži. Když vyšetřovatelé zpochybnili pravost jeho příjmení, uvedl, že teprve nedávno viděl svůj rodný list a zjistil, že se ve skutečnosti jmenuje po matce Brett. Nikoliv tedy King, jak má vytetováno na ruce on i žena, s níž byl teprve před dvěma měsíci oddán a která mu má v nejbližších dnech porodit dítě - jejich první, ale jeho už třetí.

Bezprostředně po výslechu ale manželce poslal několik textových zpráv, v nichž jí vyčítal, že se obrátila na policii a lamentoval, že otce prozradil.

Peníze nejsou

Maher se po útěku ve Spojených státech s přítelkyní oženil a měl s ní druhého syna Marka. Brettová si ponechala své příjmení, ale nechala si říkat Sarah nebo Barbara.

Rodina se často stěhovala, pobývala ve státech New Hampshire, Colorado, Jižní Karolína, Florida, Texas, Pensylvánie, Wisconsin a Minnesota. Město Ozark v Missouri, kde se usadila před pěti lety, se zdálo být ideálním útočištěm. Město se za posledních dvacet let rozrostlo o 14 000 obyvatel, a bylo tedy snadnější zachovat si zde anonymitu.

Foto: Profimedia.cz

Jessica Kingová u výslechu

Kingovi vedli obyčejný život. Oba rodiče chodili do zaměstnání, Maher naposledy pracoval jako technik pro kabelovou společnost, jeho žena si přivydělávala jako uklízečka. Předloni dokonce Maher vyhlásil osobní bankrot, dlužil téměř 35 000 dolarů (666 000 korun). Debbie Brettová kdysi řekla synově snoubence, že rodina bývala bohatá, ale o všechno přišla na burze. Loni v září se ale na ni usmálo štěstí - King mladší vyhrál 100 000 dolarů v loterii (1,9 miliónu korun).

FBI zadrženého rychlého Eddieho, jehož sousedé popsali jako tichého muže, stále vyslýchá. Jeho vydání do Británie může trvat několik měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Snacha rychlého Eddieho má na ruce vytetováno falešné příjmení jeho syna.

Reklama

Výběr článků

Načítám