Hlavní obsah

Endeavour míří k Zemi, Krtečka museli schvalovat právníci

Právo, ČTK, Jiří Roškot, Houston

Americký raketoplán Endeavour se v pondělí před šestou hodinou ranní SELČ odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice ISS a zamířil zpátky k Zemi. Předposlední cesta raketoplánu vynesla na 16 dní na oběžnou dráhu šestičlennou posádku složenou z pěti Američanů a jednoho Itala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Raketoplán Endeavour se nadobro vrací na ZemiVideo: Reuters

 
Článek

Na zpáteční cestu se v pondělí vydal i český Krteček, který byl na palubě raketoplánu maskotem astronauta Andrewa Feustela.

Sestup raketoplánu bude trvat dva dny, přistát by měl v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě ve středu v 08:35 SELČ. Do vesmíru se už nikdy nevydá - po návratu raketoplán zamíří do Kalifornského vědeckého střediska v Los Angeles, kde bude vystaven.

Loučení s posádkou ISS bylo neobvyklé a podle novinářů na mysu Canaveral možná i trochu sentimentální. Raketoplán na rozloučenou ISS kruhem obletěl, při přesunu posádky z vesmírné stanice do Endeavouru astronauti Mike Fincke a Gregory Chamitoff předstírali, že ISS po dobrém neopustí. Zbytek posádky raketoplánu musel dvojici "násilím" z ISS vyvést.

Malého pasažéra schvalovali právníci

O tom, kdo bude pečovat o postavičku Krtečka by se mělo rozhodnout v srpnu v Praze. Na otázku Práva to řekla Indíra Feustelová, manželka astronauta Andrew Feustela, který 20 centimetrového maňáska vzal s sebou na palubu.

„Doufáme, že budeme pozvaní do České republiky možná v srpnu, ale nejsem si jista, kdo vlastně dostane do opatrování tohoto konkrétního Krtečka. Asi by měl dostat ozbrojenou ochranu,“ řekla Feustelová v houstonském Českém centru.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Indíra Feustelová, manželka astronauta Andrew Feustela

Dostat Krtečka do kosmu samo o sobě nebylo nic snadného, upozornila. „Museli jsme si to nechat schválit právním oddělením“. Feustelová přesto hlavně doufá, že postavička inspiruje zájem dětí o techniku a vesmír.

Krtečka znají děti v Japonsku, Číně, Rusku a ve spoustě dalších zemí, ale s  propagováním postavičky výtvarníka Zdeňka Milera v Americe samé to nebude vůbec snadné. „NASA má přísná pravidla,“ řekla astronautova manželka s tím, že byli také upozorněni na omezení platná pro využití vládních zdrojů, a tak dále.

Přesto doufá, že mimo daná omezení by se s Krtečkem dalo něco dělat. „Možná až 500 lidí se s ním seznámilo už na předstartovní recepci, na níž tancoval, a byla legrace,“ řekla Feustelová.

Na otázku, co by řekla skeptikům, že Krteček v raketoplánu nebyl vůbec důležitý, odpověděla, aby se šli podívat na prezentace, které manžel dělá pro děti, a viděli by, jak jim planou oči.

„Měli jsme vynikající odezvu už na sbírku Jana Nerudy Písně kosmické, které sebou Andrew vzal (při předchozím letu). V sobotu večer, kdy je většina lidí v Česku na chatě, jich třeba na malý zámeček ve Znojmě přišlo dvě stě,“ uvedla.

Indíra by si s sebou vzala tvarohové koláče

Feustelová žertem nevyloučila, že v budoucnu by se kandidáty na let do vesmíru mohli stát třeba Ferda Mravenec, kocour Mikeš, nebo pejsek s kočičkou. Sama by si ale prý sebou na oběžnou dráhu nejraději vzala tvarohové koláče, které má velice ráda.

S Indirou Feustelovou přišli do Českého centra v Houstonu i oba synové. Sedmnáctiletý Ari se chce podle vlastních slov také stát astronautem, o dva roky mladší Aden se zatím nevyjádřil. Podle nich ale není v Houstonu nic zas tak zvláštního mít otce astronauta. „Jiný na to řekne, že jeho otec nebo matka také dělají v NASA,“ vpravil Ari novináře do obrazu.

Oba jsou ve skutečnosti rodáci z kanadského Kingstonu, kde rodiče nějakou dobu žili dřív, než se otec začal ucházet o místo mezi americkými astronauty a Krtečka uznávají za svou nejoblíbenější pohádkovou postavičku.

Reklama

Výběr článků

Načítám