Hlavní obsah

V bin Ládinově domě bylo dokumentů jako v knihovně, Obama tlačí na Pákistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Islámábád
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama vyzval Pákistán, aby vyšetřil podpůrnou síť, která umožnila šéfovi Al-Káidy Usámovi bin Ládinovi žít šest let v pákistánském Abbottábádu vedle vojenské akademie. Podle USA se tam bin Ládin nejen skrýval, ale také odtamtud řídil operace sítě. USA též chtějí vyslechnout bin Ládinovy ženy zadržené Pákistánem.

Článek

Americké speciální síly odvezly z Usámova domu značné množství dokumentů včetně pěti počítačů a deseti hard disků.

"Co do velikosti, řekla nám CIA, že je to asi jako malá školní knihovna," uvedl bezpečnostní poradce Tom Donilon. Jsou mezi nimi i DVD se záznamy domácích videí. I ty ukazují, že bin Ládin mohl z domu pokračovat v propagandě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma Bin Ládin sleduje sám sebe v televizi (Pentagon nahrávku zveřejnil bez zvuku)Video: Reuters

Obama v rozhovoru pro pořad 60 minut televize CBS řekl, že bin Ládin musel mít v Pákistánu "nějakou podpůrnou síť", zatím ale neví, zda její součástí byli i činitelé pákistánské vlády.

"Nevíme, jestli tam mohli být lidé uvnitř (pákistánské) vlády, lidé mimo vládu, ale je to něco, co musíme vyšetřit a hlavně co musí vyšetřit pákistánská vláda," prohlásil americký prezident.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příprava bin Ládina na projevy (Pentagon nahrávku zveřejnil bez zvuku)Video: Reuters

Zapojení vysokých pákistánských představitelů nebo tamní rozvědky se ale zatím nepotvrdilo, uvedl v neděli Obamův poradce pro národní bezpečnost Tom Donilon: "Mohu vám rovnou říci, že jsem neviděl žádný důkaz, z něhož by vyplynulo, že politické, vojenské nebo zpravodajské vedení (Pákistánu) o bin Ládinovi vědělo," řekl Donilon televizi NBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okolí domu, kde byl zabit Usáma Bin LádinVideo: Reuters

Obamův poradce také uvedl, že rezidence, kde terorista žil šest let, musí být prozkoumána. Pákistán by měl podle Donilona s Američany sdílet informace, které získá na místě bin Ládinova posledního pobytu, protože je velmi podivné, že byl tak blízko vojenské akademie.

Tři vdovy

Islámábád by měl Spojeným státům umožnit také přístup ke třem bin Ládinovým vdovám, které byly v domě s ním. Byly zadrženy a jsou nyní v Pákistánu vyšetřovány.

Američtí představitelé též uvedli, že opevněný dům, kde se skrýval bin Ládin, sloužil Al-Káidě jako řídí centrum operací sítě. To ale odmítl Pákistán. Jeden z vysokých představitelů rozvědky řekl agentuře Reuters: „To zní směšně. Nevypadá to, že by odtud řídil teroristickou síť.“

Realita mu zřejmě dává za pravdu, Al-Káida od jeho přesunu do Abbottábádu nepodnikla žádnou velkou akci. Pákistánští činitelé poukazují na to, že bin Ládin neměl v domě ani telefonické, ani internetové spojení, a mohl proto jen stěží řídit celosvětovou teroristickou síť. Využíval jen kurýra.

Poradce amerického prezidenta přesto tvrdí, že zatím není možné Al-Káidu označit za "strategicky poraženou". "I nadále bude představovat nebezpečí pro Spojené státy. Ale dosáhli jsme významného mezníku, pokud jde o zničení té organizace."

Donilon se také vyjádřil k možnému nástupci bin Ládina, zda jím bude druhý muž sítě Ajmán Zavahrí a co by to znamenalo. Podle něj není Egypťan „takový vůdce, jako byl bin Ládin.“ Hlavní ideolog Al-Káidy nemá jeho charisma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám