Hlavní obsah

Usáma se hýbal, tak ho dorazili druhou ranou

Novinky,
Washington
Aktualizováno

Američtí představitelé zveřejnili další podrobnosti o zásahu proti bin Ládinovi v jeho opevněném komplexu v pákistánském Abbottábádu. Výstřely, které ho zasáhly, byly vypáleny rychle za sebou. Po první ráně se ještě hýbal, tak ho střelili podruhé, uvedla CNN s odvoláním na důstojníka z Pentagonu. Bin Ládin se údajně snažil vzít si zbraně.

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

Článek

Představitel Pentagonu odmítl popsat poslední pohyby bin Ládina. Detaily přinesla předsedkyně senátního výboru pro zpravodajské služby Dianne Feinsteinová, která popsala poslední okamžiky akce v třetím podlaží domu, kde se nacházely i zbraně. „Byl tam a šel si pro zbraně. Nemůžete propást šanci.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zvědavci vzali Usámův dům útokemVideo: Reuters

Nejprve byl střelen do hrudi a pak nad levé oko. Druhá kulka mu utrhla kus hlavy a znetvořila ho. To je důvod, proč se nakonec americký prezident Barack Obama rozhodl nezveřejnit fotografie mrtvého bin Ládina, i když šéf CIA Leon Panetta byl pro. Jeho rozhodnutí podporoval i senátor Lindsey Graham: „Vím, že bin Ládin je mrtev, ale nejlepší způsob, jak hájit naše zájmy v zámoří, je prokázat tento fakt zbytku světa.“ Podle něj by to vyvrátilo pochybnosti, zda byl skutečně zabit, Obama však tvrdí, že ani fotografie by neumlčela pochybovače.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, kde se skrýval Usáma bin LádinVideo: Reuters

„Z historie známe fotografie, jako je tato, které byly nakonec použity k tomu, že z takových lidí udělaly hrdiny,“ zdůvodnil rozhodnutí mluvčí Bílého domu Jay Carney. [celá zpráva]

Zda bylo pořadí ran skutečně takové, není jasné, protože muži speciální jednotky jsou cvičeni zabít první kulkou. Ta se vypálí mezi oči. Druhá pak míří na hruď, připomíná CNN.

Foto: Reuters

Bin Ládinův dům po akci USA

Pořízené záběry ukazují tři mrtvé muže v krvi i havarovanou americkou helikoptéru. Jeden z mrtvých je podobný bin Ládinovi, ale jeho identita nebyla zatím ověřena. Uvádělo se, že mezi oběťmi byl i syn nejhledanějšího teroristy. Snímky získala agentura Reuters od pákistánských tajných služeb. Na obrázcích jsou ostatní oběti zásahu, tělo bin Ládina bylo odvezeno.

Pákistánské zdroje uvádějí jiné oběti, než americké. Bílý dům tvrdí, že při operaci byli kromě bin Ládina zabiti ještě další tři muži a žena, která se připletla do přestřelky. Pákistánské zdroje tvrdí, že byli zabiti čtyři muži, dva bratři, kteří vlastnili dům, z nichž jeden sloužil jako kurýr, bin Ládinův syn a neznámý muž. Je to další rozpor v popisu událostí, kterých neustále přibývá. Zpočátku se mimo jiné tvrdilo, že bin Ládin použil ženu jako lidský štít. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

V domě bylo také zabaveno pět pistolí a kalašnikovů. Bin Ládin měl u sebe 500 eur v hotovosti. V šatech měl zašita dvě telefonní čísla.

Anketa

Měly by USA zveřejnit fotografie zastřeleného Usámy bin Ládina?
Ano
63,2 %
Ne
36,8 %
Celkem hlasovalo 18654 čtenářů.

Waterboarding

Mučicí technika používaná pro vynucení přiznání nebo informací. Oběť je během ní přivázána a mučitelé jí přes ručník nebo celofán lijí na nos a ústa vodu, což navozuje pocit, že se dotyčný topí. Během toho mu tazatel klade otázky. Uplatnění našla tato metoda již u španělské inkvizice, v nedávné minulosti ji prosazoval například Dick Cheney, který ji nazval přínosným zdrojem informací.

O waterboardingu více ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám