Hlavní obsah

Americké letectvo musí přijmout propuštěnou lesbickou sestru

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Soudce v americkém státě Washington v pátek rozhodl, že americké letectvo USAF musí přijmout do služby zdravotnici majorku Margaret Wittovou, která byla propuštěna kvůli své homosexualitě. Označil za neústavní současný zákon, podle něhož byla propuštěna. V armádě sice mohou pracovat homosexuálové, ale nesmějí se ke své orientaci přiznat, uvedlo BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

USAF propustilo v roce 2004 Wittovou poté, co zjistilo, že má vztah s civilistkou. Wittová napadla rozhodnutí letectva u soudu.

V pátek soudce Ronald Leighton rozhodl, že ji vzdušné síly musejí přijmout. „Není tu žádný důkaz, že by se zranění vojáci starali o sexuální orientace zdravotníka nebo sestry, kteří ošetřují jejich rány.“

Verdikt přišel ve chvíli, kdy Kongres zavrhl novelu zákona, která by umožnila pracovat homosexuálům v armádě a svoji orientaci neskrývat. Současná úprava jim to umožňuje, jen když svou orientaci tají. Pro novou úpravu je americký prezident Barack Obama i někteří velitelé.

Je to už druhý případ, kdy americký soudce označil stávající úpravu z roku 1993, kterou prosadil Bill Clinton, aby mohli homosexuálové sloužit v armádě, za neústavní.

Pokud se letectvo proti verdiktu neodvolá, musí Wittovou přijmout.

Reklama

Výběr článků

Načítám