Hlavní obsah

Floridský pastor ustoupil a odvolal pálení koránu

• Aktualizováno
Novinky, rei

Floridský pastor Terry Jones ve čtvrtek odvolal svůj plán sobotního pálení výtisků koránu. Důvodem má být slib, že plánované muslimské kulturní centrum a mešita, které měly být vybudovány u místa teroristických útoků v New Yorku ze září 2001, budou přesunuty jinam. Newyorští muslimové nicméně popřeli, že by takové dohody bylo dosaženo.

Článek

"Dohodli jsme se na tom, že odvoláme akci, kterou jsme chtěli provést v sobotu," řekl Jones novinářům.

Bezprostředně po Jonesově prohlášení ale vedení muslimské komunity v New Yorku popřelo, že by dohody o přemístění muslimského centra bylo dosaženo. Žádné jednání s Jonesem o přemístění centra se nevedlo, uvedla agentura AFP.

"Není žádná dohoda, nebyly žádné diskuse s pastorem Jonesem," řekl novinářům nejmenovaný zdroj z řad amerických muslimů.

Chtěl, aby ho přemlouval Obama

Už dříve v rozhovoru pro deník USA Today řekl, že je ochoten zvážit zrušení akce, jestliže ho o to požádá administrativa prezidenta Baracka Obamy. Obama přitom jeho plán o den dříve kritizoval.

Stanice SkyNews uvedla, že Obamova administrativa telefonát zvažuje. Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs nicméně označil Jonesův plán za "monumentálně strašný nápad" a doplnil, že pastor je "zoufalý muž usilující o pozornost".

Odpůrci koránu nakonec během dne telefonoval americký ministr obrany Robert Gates, aby ho od úmyslu odradil.

Pastor tvrdí, že svatá kniha islámu je zdrojem zla. Pálení plánuje na výročí teroristických útoků z 11. září 2001. Plán mimo jiné kritizovala šéfka diplomacie Hillary Clintonová a po i ní prezident Obama, když varoval, že takový čin je požehnáním pro verbíře z al-Káidy. [celá zpráva]

Pálení odsoudil i Vatikán a v muslimských zemích se proti němu zvedly první uliční bouře. Afghánské povstalecké hnutí Tálibán uvedlo, že záměr dokazuje aroganci USA. Interpol ve čtvrtek varoval světové vlády před zvýšeným rizikem útoků radikálů v důsledku Jonesovy akce.

Plánované spálení svaté knihy muslimů ve čtvrtek odsoudily Británie, Francie, Pákistán, Indie, Indonésie a další země. Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo velvyslanectví Spojených států po celém světě, aby s ohledem na chystanou akci zvážila nutnost přijetí případných bezpečnostních opatření. Ministerstvo zároveň varovalo Američany před cestami do zámoří. Upozornilo, že občané USA by se mohli stát terčem protiamerických nálad vyvolaných chystanou akcí reverenda Jonese.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám