Hlavní obsah

Hurikán Earl způsobil záplavy, míří do Kanady

Hurikán Earl, který v pátek oslabil na druhý stupeň, vyvolal záplavy v Severní Karolíně. Nejvíce postiženo je souostroví Outer Banks. Zaplavena byla i pobřežní dálnice. Hurikán se bude posouvat podél pobřeží a pevninu zasáhne až v Novém Skotsku, tvrdí CNN.

Článek

„Na mnoha místech se vlny převalily přes vrcholky dun a zaplavili několik úseků státní dálnice a na severní i jižní straně Outer Banks.- Došlo k tomu v oblasti zvané Oregon Intel,“ uvedl zpravodaj CNN David Mattingly. „Voda je hluboká od 15 do dvaceti centimetrů a hladina stoupá.“

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Z ohrožených oblastí ostrovů bylo npřed příchodem bouře evakuováno podle agentury Reuters nejméně 100 000 lidí, protože pobřeží také bičovaly velké vlny vysoké tři až čtyři a půl metru.  Na moři měly vlny až 11 metrů.  Napršelo až deset centimetrů. [celá zpráva]

Foto: Richard Clement, Reuters

Do Severní Karolíny přinesl hurikán Earl silný déšť a prudký vítr.

Pobřeží ale nezasáhl slábnoucí hurikán naplno, i když napáchal škod. Posouvá se podél něj severovýchodně a jeho větry a deště zasáhnou i oblasti, které jinak hurikány netrpí - Mine Boston, New Jersey i New York a na pevninu se dostane až v Kanadě, přežene se přes Nové Skotsko. To ale už bude mít sílu pouhé tropické bouře. Zatím jej provázejí větry o rychlosti 165 kilometrů za hodinu, na severovýchod se posunuje značně vysokou rychlostí 30 kilometrů za hodinu.

Hurikán

regionální označení pro čtvrté stadium tropické cyklóny v severní části Atlantského oceánu. Maximální rychlost větru (průměr za určitý krátký časový interval) musí v tropické cyklóně dosáhnout nebo překročit hranici 32 m/s (115,2 km/h), která číselně odpovídá 12. stupni Beaufortovy stupnice síly větru. Jako hurikán byly původně označované tropické cyklóny v oblasti Karibského moře.

Hurikán je v anglické jazykové oblasti slovní označení pro 12. stupeň Beaufortovy stupnice. V ČR je nazýván orkán, v SR uragán.

Síla hurikánu se udává podle Saffir-Simpsnonovy stupnice, čtvrtý stupeň přináší vítr o rychlosti 210-250 km/h. Při třetím má vítr rychlost do 200 km/h.

Podle amerických úřadů v nadcházejících dvou dnech pocítí dopady bouře asi 26 miliónů obyvatel na východě USA od Severní Karolíny až po stát Maine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám