Hlavní obsah

Chilský horník bude pod zemí až do důchodu

Právo, aa

„Milá Lilo, jsem v pořádku. Buď klidná a neztrácej víru, s Boží pomocí se odsud dostaneme živí,“ ujišťuje svou manželku havíř Mário Gómez (63) zavalený v sedmisetmetrové hloubce chilského dolu. Tak začíná dopis, zřejmě předem připravený, ale pohotově připevněný na záchrannou sondu, která jej a tři desítky kolegů v pondělí našla po 17 dnech děsivé nejistoty, zda vůbec přežil.

Foto: Ivan Alvarado , Reuters

Důl Copiago v Chile, kde je v hloubce 700 metrů uvězněno 33 havířů.

Článek

„I když budeme muset (na záchranu) čekat měsíce, potřebuji mluvit se zetěm Alonsem. Firma má dobré stroje a už máme spojení, dostala se sem tato sonda, ta předchozí nás minula, ať jim Bůh pomáhá,“ pokračuje list. Záchranáři odhadují, že se k zavaleným nedostanou dřív než o Vánocích. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Snímek jednoho z mužů, kteří se nacházejí v zavaleném dole v Chile.

Gómez je zkušený horník, v dolech už podle své manželky pracuje přes padesát let – musel začít jako dítě. O rizicích v dole věděl, týden před závalem se ženě svěřil, že na několika místech spadla důlní výztuž.

Její prosbu, aby odešel do důchodu, ale odmítl: „Není to tu dobré, ale vydrž do Vánoc, pak skončím,“ svěřila se paní Gómezová listu Clarín poté, co konečně dostala manželův dopis, několikrát přečtený v rozhlase i televizi, do rukou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chilští horníci přežili pod zemí 17 dní, zůstanou tam do Vánoc Video: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám